To w kieliszku to domowej roboty Irish Cream tak specjalnie na Nockę Sylwestrową!
środa, 31 grudnia 2014
Do Siego Roku
Życzę wszystkim zdrowia,szczęścia i miłości w Nowym Roku..
by Alex
To w kieliszku to domowej roboty Irish Cream tak specjalnie na Nockę Sylwestrową!
To w kieliszku to domowej roboty Irish Cream tak specjalnie na Nockę Sylwestrową!
niedziela, 28 grudnia 2014
Moja pierwsza wegańska Wigilia...
Zanim zabrałam się za przygotowania zrobiłam przeszukanie sieci, żeby zorientować się w tym co inni robią sobie na Wigilię. Oczywiście w głowie miałam ogrom też swoich pomysłów, jednak niektóre zostawiłam sobie na Sylwestra. Nie chciałam robić za dużo, bo potem człowiek na siłę je. A ja mam tak dziwnie, że po dwóch dniach jedzenia świątecznego mam smak na zupełnie co innego. Bigosu i kapusty mam na kilka obiadów dzięki temu, że wylądowały w zamrażarce. Ale nie wiem jak Wy, ja uwielbiam taki świąteczny odgrzewany bigos np. w marcu. Pychota.
Postanowiłam historię mojej wegańskiej Wigilii opisać w jednym wpisie, tak będzie chyba prościej.
W sumie te święta smakowo nic się nie różniły od poprzednich jedynie wykonane były z innych czasem zaskakujących składników. Tak więc na moim stole, jak na większości wegańskich stołów, znalazły się takie smakowitości jak:
Zabieram się zatem do roboty czyli opisania w szczegółach.
by Alex
Barszczyk podawany na gorąco co widać na zdjęciu po unoszącej się parze. Uwielbiam czysty podany bez warzyw w środku, zawsze miałam problem co z nimi zrobić, w tym roku zamroziłam i będzie jak ulał do burgerów buraczano - warzywnych.
BARSZCZYK składał się tradycyjnie z dużej ilości ok 2,5 kg buraków, włoszczyzny, majeranku, świeżego pieprzu, soli i kilku grzybków suszonych.
Całość w podobny sposób jak rosół pyrczyła się na małym ogniu dzień wcześniej. Następnie barszcz zostawiłam na noc, aby się przegryzł.
Do tego obowiązkowo uszka z kapustą i grzybami. Nie robię z samymi grzybami ponieważ lubię połączenie smaku barszczu słodkawo-ostrego i kwaśności kapusty.
Przepis na ciasto jest prosty: 3 szklanki mąki, 1 szklanka wrzątku, płaska łyżeczka soli.
Na nadzienie do uszek składa się: ok. 1 kg kapusty kiszonej, 4 garści suszonych grzybków, soli, pieprzu.
Kapustę podsmażam aby zmiękła, grzybki gotuję odcedzam, kroję w mniejsze kawałki i podsmażam. Następnie wrzucam go kapusty całość razem przesmażam i lekko miksuję.
PIEROGI Z KAPUSTĄ, GRZYBAMI I SOCZEWICĄ tym razem nie w wersji gotowanej lecz pieczonej. Z racji tego, że zostało mi nadzienia, na Nowy Rok będę się raczyła pierogami gotowanymi.
by Alex
Składniki nadzienia: 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 kg kapusty kiszonej, 4 garści grzybków suszonych, sól, pieprz.
Soczewicę gotuję do miękkości, grzybki moczę godzinę, następnie gotuję do miękkości. Odcedzam kroję na mniejsze kawałki i podsmażam. Kapustę podsmażam na wodzie z grzybków, aby zmiękła. Całość łączę ze sobą lekko podsmażam, aby smaki się połączyły. Na koniec lekko miksuję, aby masa się lepiła dzięki temu łatwiej ją nakładać.
Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki, 25 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1/4 szklanki oleju lub oliwy, łyżeczka soli.
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, dodaję olej i wlewam do mąki z solą. Wyrabiam chwilkę ciasto i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.
Oczywiście Wigilii nie wyobrażam sobie bez kapusty z grochem i grzybami i bez bigosu. Kapustę z grochem i grzybami uwielbiam za połączenie kwaśności kapusty łagodzonej delikatnym smakiem grochu. Z reguły robię jej więcej i dwie trzy porcje zamrażam, aby było jako dodatek do obiadu. A więc ok 1/2 kg mrożonych grzybów podsmażam na oleju z 1 cebulką, na drugiej patelni podsmażam kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta zmięknie dodaję grzyby i ugotowany groch (1,5 szklanki suchego grochu). Mieszam podsmażam chwilkę, aby smaki się połączyły. Gotowe.
by Alex
Oczywiście najwięcej roboty zawsze jest z bigosem. BIGOS ŚWIĄTECZNY jak sama nazwa mówi robię odświętny, wypasiony z wieloma składnikami i smakami. Zaczynam minimum trzy dni wcześniej, aby kilka razy go przesmażyć, wtedy składniki się ze sobą łączą. Podobnie jak kapusta, bigos robiony jest w większej ilość, aby był na dłużej. W tym roku powstał taki oto gar pyszności:
by Alex
BIGOS ŚWIĄTECZNY
Składniki: 1,5 kg białej kapusty, 1,5 kg kiszonej kapusty, 10 kotletów sojowych, 1 opakowanie sojowych parówek, 1 kg pieczarek, 1,5 kg grzybów, 2 cebule, 0,5 kg wędzonych śliwek z pestką, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do bigosu.
Pieczarki podsmażam z posiekaną jedną cebulą, podobnie grzyby. Kapustę kiszoną i białą podsmażam osobno z przyprawami, aby zmiękły. Kotlety przygotowuję wg przepisu i kroję w kostkę. Następnie wszystko umieszczam w jednym dużym garnku, dodaję przyprawy i resztę składników i przesmażam, aby się smaki połączyły. Odstawiam w zimne miejsce, u mnie to nieogrzewane podstrysze i na drugi dzień znowu przesmażam na wolnym ogniu. Jak smaki się połączą i pachnie śliwką i grzybami zostawiam porcję na Wigilię i świąteczne dni, a resztę mrożę na później.
by Alex
Te potrawy to zawsze obowiązek na Wigilii w moim domu. W tym roku do menu dodałam SELERA W WARZYWACH Z NORI czyli seler ugotowany, obłożony płatami nori, obtoczony w bułce tartej i usmażony. Obłożony w warzywach czyli startej marchewce, pietruszce, porze z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Jak widziałam w necie w wielu domach wege pojawiło się to danie. Mnie urzekło to, że dzięki nori nie czułam smaku selera za którym nie przepadam, a w tej wersji się zakochałam.
by Alex
Teraz to co tygryski lubią najbardziej w święta czyli słodkości. Jak co roku nie obyło się bez sernika. Dla Dzieci zrobiłam z sera, sobie z przepisu WegAnki zrobiłam sernik jaglany. Boski w smaku, lekki i rozpływający się w ustach.
SERNIK JAGLANY
Składniki: 1.5 szklanki kaszy jaglanej, 3,5 szklanki mleka sojowego, 3/4 szklanki cukru pudru, opakowanie małe rodzynek, 1/2 opakowania skórki pomarańczowej, ekstrakt z wanilii, 2 łyżki soku z cytryny, sok z jednej pomarańczy i skórka z niej otarta.
Kaszę ugotowałam do miękkości w 3 szklankach mleka. Następnie zmiksowałam z dodatkiem polowy szklanki mleka, soku z cytryny i z pomarańczy. Dodałam resztę składników, wlałam do formy i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Wykończyłam posmarowaniem góry powidłami śliwkowymi mojej Mamy.
by Alex
Drugim ciastem robiącym furorę był piernik, nieco inny w składzie niż tradycyjny, ale równie pyszny i pachnący.
PIERNIK
Składniki: 2,5 łyżeczki mąki sojowej, 140 ml wody, 70 ml oleju, 85 g, cukru, 2 łyżki kakao, przyprawa do piernika, szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Mąkę sojową wymieszałam z wodą tak, aby powstała masa o konsystencji gęstego kremu. Do miski wrzuciłam resztę składników dodałam masę z mąki, dokładnie wymieszałam i piekłam w 180 stopniach od 30 minut. Wierzch ponownie posmarowałam powidłami śliwkowymi Mamy.
Żeby było bardziej świątecznie upiekłam w foremce w kształcie gwiazdy. Na zdjęciu przed smarowaniem.
by Alex
Wybłagane na 3 godziny przed Wigilią pierniczki to tak naprawdę ciasteczka daktylowe z dodatkiem przyprawy korzennej.
PIERNICZKI DAKTYLOWE
Składniki: 2 szklanki suszonych daktyli, 2,5 szklanki mąki orkiszowej, 3 łyżki siemienia lnianego, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie przyprawy korzennej do ciasteczek, 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki oleju.
Daktyle namoczyłam na 30 minut. Następnie zmiksowałam dokładnie i wymieszałam z resztą składników. Ciasto odstawiłam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowałam, wycięłam kształty i piekłam 15 minut w temp. 180 stopni.
by Alex
Na koniec zostawiłam sobie ciasto, które uwielbiam czyli roladę makową, którą za każdym razem jak robię, śmieję się aż mi łzy lecą, ale o tym dlaczego opowiem na końcu.
ROLADA MAKOWA
Składniki: 0,5 kg mąki, szklanka mleka sojowego, 1/2 szklanki oleju, kostka drożdży (100 g.), 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 400 g masy makowej.
Z podanych składników bez masy zagniotłam ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu podzieliłam na dwie części rozwałkowałam, każdą wysmarowałam masą i zwinęłam. Wierzch posmarowałam mlekiem sojowym i posypałam posiekanymi migdałami. Piekłam ok 30 minut w 180 stopniach.
Tradycyjnie rolady pękły, ale mnie to nie przeszkadza widać przynajmniej, że o domowa robota.
by Alex
by Alex
Śmieję się zawsze robiąc roladę bo przypominają się święta w 2007 r. jak jadłam roladę makową z majonezem. Mój mąż nie umiał na to patrzeć, a dla mnie była to najwspanialsza ambrozja na świecie. Po świętach na teście ciążowym odkryłam dwie kreski.
I to byłoby na tyle jeśli chodzi o moje pierwsze wegańskie święta.
Postanowiłam historię mojej wegańskiej Wigilii opisać w jednym wpisie, tak będzie chyba prościej.
W sumie te święta smakowo nic się nie różniły od poprzednich jedynie wykonane były z innych czasem zaskakujących składników. Tak więc na moim stole, jak na większości wegańskich stołów, znalazły się takie smakowitości jak:
- barszcz z uszkami
- pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą z pieca
- kapusta z grochem i grzybami
- boczniaki marynowane
- boczniaki z bakłażanem i papryką
- smalec z fasoli z grzybami i śliwką
- bigos
- pasta z bakłażana i papryki
- seler w warzywach z nori
- rolada makowa
- sernik z kaszy jaglanej
- piernik
- pierniczki na specjalne życzenie Dzieci moich
Zabieram się zatem do roboty czyli opisania w szczegółach.
by Alex
Barszczyk podawany na gorąco co widać na zdjęciu po unoszącej się parze. Uwielbiam czysty podany bez warzyw w środku, zawsze miałam problem co z nimi zrobić, w tym roku zamroziłam i będzie jak ulał do burgerów buraczano - warzywnych.
BARSZCZYK składał się tradycyjnie z dużej ilości ok 2,5 kg buraków, włoszczyzny, majeranku, świeżego pieprzu, soli i kilku grzybków suszonych.
Całość w podobny sposób jak rosół pyrczyła się na małym ogniu dzień wcześniej. Następnie barszcz zostawiłam na noc, aby się przegryzł.
Do tego obowiązkowo uszka z kapustą i grzybami. Nie robię z samymi grzybami ponieważ lubię połączenie smaku barszczu słodkawo-ostrego i kwaśności kapusty.
Przepis na ciasto jest prosty: 3 szklanki mąki, 1 szklanka wrzątku, płaska łyżeczka soli.
Na nadzienie do uszek składa się: ok. 1 kg kapusty kiszonej, 4 garści suszonych grzybków, soli, pieprzu.
Kapustę podsmażam aby zmiękła, grzybki gotuję odcedzam, kroję w mniejsze kawałki i podsmażam. Następnie wrzucam go kapusty całość razem przesmażam i lekko miksuję.
PIEROGI Z KAPUSTĄ, GRZYBAMI I SOCZEWICĄ tym razem nie w wersji gotowanej lecz pieczonej. Z racji tego, że zostało mi nadzienia, na Nowy Rok będę się raczyła pierogami gotowanymi.
by Alex
Składniki nadzienia: 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 kg kapusty kiszonej, 4 garści grzybków suszonych, sól, pieprz.
Soczewicę gotuję do miękkości, grzybki moczę godzinę, następnie gotuję do miękkości. Odcedzam kroję na mniejsze kawałki i podsmażam. Kapustę podsmażam na wodzie z grzybków, aby zmiękła. Całość łączę ze sobą lekko podsmażam, aby smaki się połączyły. Na koniec lekko miksuję, aby masa się lepiła dzięki temu łatwiej ją nakładać.
Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki, 25 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1/4 szklanki oleju lub oliwy, łyżeczka soli.
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, dodaję olej i wlewam do mąki z solą. Wyrabiam chwilkę ciasto i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.
Oczywiście Wigilii nie wyobrażam sobie bez kapusty z grochem i grzybami i bez bigosu. Kapustę z grochem i grzybami uwielbiam za połączenie kwaśności kapusty łagodzonej delikatnym smakiem grochu. Z reguły robię jej więcej i dwie trzy porcje zamrażam, aby było jako dodatek do obiadu. A więc ok 1/2 kg mrożonych grzybów podsmażam na oleju z 1 cebulką, na drugiej patelni podsmażam kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta zmięknie dodaję grzyby i ugotowany groch (1,5 szklanki suchego grochu). Mieszam podsmażam chwilkę, aby smaki się połączyły. Gotowe.
by Alex
Oczywiście najwięcej roboty zawsze jest z bigosem. BIGOS ŚWIĄTECZNY jak sama nazwa mówi robię odświętny, wypasiony z wieloma składnikami i smakami. Zaczynam minimum trzy dni wcześniej, aby kilka razy go przesmażyć, wtedy składniki się ze sobą łączą. Podobnie jak kapusta, bigos robiony jest w większej ilość, aby był na dłużej. W tym roku powstał taki oto gar pyszności:
by Alex
BIGOS ŚWIĄTECZNY
Składniki: 1,5 kg białej kapusty, 1,5 kg kiszonej kapusty, 10 kotletów sojowych, 1 opakowanie sojowych parówek, 1 kg pieczarek, 1,5 kg grzybów, 2 cebule, 0,5 kg wędzonych śliwek z pestką, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, przyprawa do bigosu.
Pieczarki podsmażam z posiekaną jedną cebulą, podobnie grzyby. Kapustę kiszoną i białą podsmażam osobno z przyprawami, aby zmiękły. Kotlety przygotowuję wg przepisu i kroję w kostkę. Następnie wszystko umieszczam w jednym dużym garnku, dodaję przyprawy i resztę składników i przesmażam, aby się smaki połączyły. Odstawiam w zimne miejsce, u mnie to nieogrzewane podstrysze i na drugi dzień znowu przesmażam na wolnym ogniu. Jak smaki się połączą i pachnie śliwką i grzybami zostawiam porcję na Wigilię i świąteczne dni, a resztę mrożę na później.
by Alex
Te potrawy to zawsze obowiązek na Wigilii w moim domu. W tym roku do menu dodałam SELERA W WARZYWACH Z NORI czyli seler ugotowany, obłożony płatami nori, obtoczony w bułce tartej i usmażony. Obłożony w warzywach czyli startej marchewce, pietruszce, porze z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Jak widziałam w necie w wielu domach wege pojawiło się to danie. Mnie urzekło to, że dzięki nori nie czułam smaku selera za którym nie przepadam, a w tej wersji się zakochałam.
by Alex
Nowością na moim stole były również boczniaki na dwa sposoby: jedne marynowane, a drugie z bakłażanem i papryką.
BOCZNIAKI MARYNOWANE
Składniki: 250 g boczniaków, 1 cebula, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu.
Boczniaki kroję w paski i smażę, dodaję trochę wody i podduszam, aby zmiękły. Do słoiczka wlewam oliwę i ocet oraz przyprawy i drobno posiekaną cebulę. Dodaję boczniaki, zamykam i odstawiam na dwa dni, aby całość się przegryzła.
by Alex
BOCZNIAKI Z BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ
Z tą wersją było trochę problemów z racji nagłego braku w okolicy bakłażanów. Ale dzięki uprzejmości właścicieli naszego małego sklepiku blisko domu dostałam bakłażany i boczniaki zostały uratowane.
Składniki: 250 g boczniaków, 2 bakłażany, 4 papryki czerwone, 2 cebule, sól, pieprz, papryka wędzona słodka i ostra, curry.
Bakłażany i papryki opiekłam w piekarniku do miękkości. Cebulę drobno posiekaną podsmażyłam, dodałam pokrojoną obrane ze skóry papryki i bakłażany. Całość doprawiłam i przesmażyłam, aby smaki się połączyły. Następnie w słoiku układałam warstwami masa bakłażanowo paprykowa, usmażone boczniaki i znowu masa.
Masa, która została świetnie się nadaje jako pasta do chleba.
Ze smakołyków nie słodkich na stole znalazł się świąteczny smalec, pachnący śliwką i grzybkami.
SMALEC ŚWIĄTECZNY
Składniki: 10 śliwek wędzonych, 1,5 garści suszonych grzybków, 1 puszka białej fasolki, sól, pieprz, cebula, majeranek, 0,5 szklanki oleju, 4 łyżki granulatu sojowego.
Fasolkę miksuję na gładką masę. Wlewam na patelnię trochę oleju podsmażam posiekaną cebulę, ugotowane i pokrojone drobno grzybki. Dodaję przygotowaną wg przepisu soję i pokrojone w kostkę śliwki. Podsmażam, wlewam resztę oleju i dodaję do fasolki. Przyprawiam obficie majerankiem i do smaku resztą przypraw. Odstawiam w chłodne miejsce.
Teraz to co tygryski lubią najbardziej w święta czyli słodkości. Jak co roku nie obyło się bez sernika. Dla Dzieci zrobiłam z sera, sobie z przepisu WegAnki zrobiłam sernik jaglany. Boski w smaku, lekki i rozpływający się w ustach.
SERNIK JAGLANY
Składniki: 1.5 szklanki kaszy jaglanej, 3,5 szklanki mleka sojowego, 3/4 szklanki cukru pudru, opakowanie małe rodzynek, 1/2 opakowania skórki pomarańczowej, ekstrakt z wanilii, 2 łyżki soku z cytryny, sok z jednej pomarańczy i skórka z niej otarta.
Kaszę ugotowałam do miękkości w 3 szklankach mleka. Następnie zmiksowałam z dodatkiem polowy szklanki mleka, soku z cytryny i z pomarańczy. Dodałam resztę składników, wlałam do formy i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Wykończyłam posmarowaniem góry powidłami śliwkowymi mojej Mamy.
by Alex
Drugim ciastem robiącym furorę był piernik, nieco inny w składzie niż tradycyjny, ale równie pyszny i pachnący.
PIERNIK
Składniki: 2,5 łyżeczki mąki sojowej, 140 ml wody, 70 ml oleju, 85 g, cukru, 2 łyżki kakao, przyprawa do piernika, szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Mąkę sojową wymieszałam z wodą tak, aby powstała masa o konsystencji gęstego kremu. Do miski wrzuciłam resztę składników dodałam masę z mąki, dokładnie wymieszałam i piekłam w 180 stopniach od 30 minut. Wierzch ponownie posmarowałam powidłami śliwkowymi Mamy.
Żeby było bardziej świątecznie upiekłam w foremce w kształcie gwiazdy. Na zdjęciu przed smarowaniem.
by Alex
Wybłagane na 3 godziny przed Wigilią pierniczki to tak naprawdę ciasteczka daktylowe z dodatkiem przyprawy korzennej.
PIERNICZKI DAKTYLOWE
Składniki: 2 szklanki suszonych daktyli, 2,5 szklanki mąki orkiszowej, 3 łyżki siemienia lnianego, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie przyprawy korzennej do ciasteczek, 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki oleju.
Daktyle namoczyłam na 30 minut. Następnie zmiksowałam dokładnie i wymieszałam z resztą składników. Ciasto odstawiłam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowałam, wycięłam kształty i piekłam 15 minut w temp. 180 stopni.
by Alex
Na koniec zostawiłam sobie ciasto, które uwielbiam czyli roladę makową, którą za każdym razem jak robię, śmieję się aż mi łzy lecą, ale o tym dlaczego opowiem na końcu.
ROLADA MAKOWA
Składniki: 0,5 kg mąki, szklanka mleka sojowego, 1/2 szklanki oleju, kostka drożdży (100 g.), 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 400 g masy makowej.
Z podanych składników bez masy zagniotłam ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu podzieliłam na dwie części rozwałkowałam, każdą wysmarowałam masą i zwinęłam. Wierzch posmarowałam mlekiem sojowym i posypałam posiekanymi migdałami. Piekłam ok 30 minut w 180 stopniach.
Tradycyjnie rolady pękły, ale mnie to nie przeszkadza widać przynajmniej, że o domowa robota.
by Alex
by Alex
Śmieję się zawsze robiąc roladę bo przypominają się święta w 2007 r. jak jadłam roladę makową z majonezem. Mój mąż nie umiał na to patrzeć, a dla mnie była to najwspanialsza ambrozja na świecie. Po świętach na teście ciążowym odkryłam dwie kreski.
I to byłoby na tyle jeśli chodzi o moje pierwsze wegańskie święta.
Święta, święta i po świętach...
Święta, święta i po świętach. Oczywiście jak to bywa każdego roku jedzenia zostało jeszcze na kilka dni, jak nie do Sylwestra dzięki zamrożeniu. Jednak jak dziś pomyślałam o śniadaniu przyszło mi do głowy śniadanie, które często robił mój tata oczywiście w wersji z jajkami. Ja postanowiłam zrobić wersję z tofu wędzonym.
by Alex
Danie proste i szybkie.
CEBULA Z TOFU I PRZECIEREM a'la jajcówa
Składniki: kostka tofu wędzonego, 2 cebule, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, sos sojowy, curry, kurkuma.
Cebulę podsmażam na złoty kolor, tofu rozdrabniam, doprawiam i dodaję do zeszklonej cebulki. Na koniec dodaję zieloną pietruszkę część do tofucznicy, a częścią posypuję danie.
by Alex
Danie proste i szybkie.
CEBULA Z TOFU I PRZECIEREM a'la jajcówa
Składniki: kostka tofu wędzonego, 2 cebule, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, sos sojowy, curry, kurkuma.
Cebulę podsmażam na złoty kolor, tofu rozdrabniam, doprawiam i dodaję do zeszklonej cebulki. Na koniec dodaję zieloną pietruszkę część do tofucznicy, a częścią posypuję danie.
środa, 24 grudnia 2014
Święta i smakołyki moje...
Kochani Moi życzę Wam, aby te Święta były czasem spędzonym w gronie Rodzinnym, z tymi których kochacie. Życzę Wam spokoju, zdrowia i atmosfery pełnej szacunku i miłości.
Ja dzisiaj raczyłam się daniami przygotowanymi z miłości do jedzenia wege i z miłości do gotowania. Jak zwykle ugotowałam wszystkiego jak dla pułku wojska, ale jak to mówią niektórzy: damy radę i wszystko zniknie. Opiszę wszystko, co miałam dobrego w następnym poście.
Jeszcze raz Wesołych Świąt!
by Alex
Talerz pyszności podczas Świątecznej Kolacji.
Ja dzisiaj raczyłam się daniami przygotowanymi z miłości do jedzenia wege i z miłości do gotowania. Jak zwykle ugotowałam wszystkiego jak dla pułku wojska, ale jak to mówią niektórzy: damy radę i wszystko zniknie. Opiszę wszystko, co miałam dobrego w następnym poście.
Jeszcze raz Wesołych Świąt!
by Alex
Talerz pyszności podczas Świątecznej Kolacji.
piątek, 19 grudnia 2014
Placki ziemniaczano-pieczarkowe...
Uwielbiam pieczarki, choć jedna rzecz mnie denerwuje, kupuję piękne jasne pieczarki, a na drugi dzień, gdy je obrabiam są bardzo ciemne. Ponoć rozwiązaniem jest dodanie cytryny, ale nie działa to. Tym razem właśnie na takie trafiłam pieczarki dlatego placki nie do końca mi się podobały zewnętrznie, ale jeśli chodzi o smak były rewelacyjne.
by Alex
PLACKI ZIEMNIACZANO-PIECZARKOWE
Składniki: 8 ziemniaków, 1 duża cebula, 10 pieczarek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, siemię lniane, mąka sojowa, 1/2 pęczka zielonej pietruszki.
Pieczarki drobno pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodałam pieczarki, starty na tarce o małych oczkach czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę i pietruszkę. Wszystko dobrze doprawiłam i zagęściłam masę mąką i siemieniem lnianym. Smażyłam na oleju na "złoto".
SOS BIAŁY CZOSNKOWY
Składniki: puszka białej fasoli, 3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, 1/2 zielonego ogórka, sól, pieprz, 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Ogórka starłam na tarce o małych oczkach. Resztę składników zmiksowałam na gładką masę, dodałam ogórka wymieszałam i doprawiła.
Czerwony sos na górze to ketchup domowy z kabaczka i pomidorów, który robiłam w ramach zamykania lata w słoikach.
by Alex
PLACKI ZIEMNIACZANO-PIECZARKOWE
Składniki: 8 ziemniaków, 1 duża cebula, 10 pieczarek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, siemię lniane, mąka sojowa, 1/2 pęczka zielonej pietruszki.
Pieczarki drobno pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodałam pieczarki, starty na tarce o małych oczkach czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę i pietruszkę. Wszystko dobrze doprawiłam i zagęściłam masę mąką i siemieniem lnianym. Smażyłam na oleju na "złoto".
SOS BIAŁY CZOSNKOWY
Składniki: puszka białej fasoli, 3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, 1/2 zielonego ogórka, sól, pieprz, 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Ogórka starłam na tarce o małych oczkach. Resztę składników zmiksowałam na gładką masę, dodałam ogórka wymieszałam i doprawiła.
Czerwony sos na górze to ketchup domowy z kabaczka i pomidorów, który robiłam w ramach zamykania lata w słoikach.
niedziela, 14 grudnia 2014
Chleb ze śliwką i pasta do niego...
Miałam ostatnio przerwę w blogowaniu i gotowaniu spowodowaną ostrym stanem chorobowym moich dzieci i moim. Te małe zarazki oddały mi część swoich oskrzelowych zarazków i mamusie zmogło. Ale dochodzę do siebie i zaczynam w kuchni kombinować.
Z tego kombinowania powstał chlebek ze śliwką i pasta do niego.
by Alex
Przepis na chleb pojawił się już wcześniej, ale poniżej przypomnę go. Do przepisu tego zamiast pierwotnie ziaren dodałam pyszne, pachnące śliwki wędzone w ilości ok. 12. Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do chleba podczas wyrabiania.
CHLEB ŻYTNIO RAZOWY
Składniki: 450 ml wody, 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 40 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, wędzone śliwki ok. 12 średnich sztuk.
Wszystkie składniki suche wrzucam do miski. W miseczce łączę ciepłą wodę z drożdżami, po całkowitym ich rozpuszczeniu dodaję olej i wlewam do suchych składników. Wyrabiam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Piekę w temperaturze 190-200 stopni ok 50-60 minut.
Jako formy używam keksówki.
by Alex
PASTA Z PAPRYKI I BAKŁAŻANA
Składniki: 1 bakłażan, 2 czerwone papryki, sól, pieprz, curry, wędzona ostra papryka.
Bakłażana pokroiłam na plastry i lekko podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju. Obrałam ze skórki i drobno pokroiłam. Następnie obraną ze skóry paprykę drobno pokroiła i podsmażyłam z posiekaną cebulą. Gdy papryka i cebula lekko zmiękły dodałam bakłażana podlałam wodą i poddusiłam do momentu odparowania wody. Na koniec przyprawiłam na ostro. Gotowe!
Z tego kombinowania powstał chlebek ze śliwką i pasta do niego.
by Alex
Przepis na chleb pojawił się już wcześniej, ale poniżej przypomnę go. Do przepisu tego zamiast pierwotnie ziaren dodałam pyszne, pachnące śliwki wędzone w ilości ok. 12. Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do chleba podczas wyrabiania.
CHLEB ŻYTNIO RAZOWY
Składniki: 450 ml wody, 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 40 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, wędzone śliwki ok. 12 średnich sztuk.
Wszystkie składniki suche wrzucam do miski. W miseczce łączę ciepłą wodę z drożdżami, po całkowitym ich rozpuszczeniu dodaję olej i wlewam do suchych składników. Wyrabiam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Piekę w temperaturze 190-200 stopni ok 50-60 minut.
Jako formy używam keksówki.
by Alex
PASTA Z PAPRYKI I BAKŁAŻANA
Składniki: 1 bakłażan, 2 czerwone papryki, sól, pieprz, curry, wędzona ostra papryka.
Bakłażana pokroiłam na plastry i lekko podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju. Obrałam ze skórki i drobno pokroiłam. Następnie obraną ze skóry paprykę drobno pokroiła i podsmażyłam z posiekaną cebulą. Gdy papryka i cebula lekko zmiękły dodałam bakłażana podlałam wodą i poddusiłam do momentu odparowania wody. Na koniec przyprawiłam na ostro. Gotowe!
sobota, 6 grudnia 2014
Domowa pizza...
Moje dzieci miały wczoraj ochotę na pizzę, pomyślałam czemu nie. Pizza dobra jest, jednak jak dla mnie jedynie domowa. Pizza została zrobiona, wszyscy ze smakiem zjedli, wersji było trzy, dla każdego coś innego. Jak zwykle moja była inna. Wyglądała tak:
by Alex
W przypadku pizzy wciąż dla mnie jest zaskakujący jeden fakt, a mianowicie jeszcze parę miesięcy temu nie wyobrażałam sobie pizzy bez ciągnącego się sera. Wiem, że ten tradycyjny mogę zastąpić wegańskimi odpowiednikami, ale to zupełnie niepotrzebne. Nie brakuje mi tego, ser zastąpiłam wędzonym tofu, które nadało smaku warzywom. A skład pizzy był banalny, prawdę mówiąc wrzuciłam na nią to co miałam czyli:
PIZZA DOMOWA
Składniki: DODATKI: cebula, papryka, cukinia, pieczarki, wędzone tofu, przyprawa do pizzy, bazylia, sól, pieprz.
SOS: domowy ketchup pomidorowo-kabaczkowy
CIASTO: 250 g mąki, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g drożdży, 150 ml ciepłej wody
Drożdże rozpuszczam dokładnie w ciepłej wodzie dodaję oliwę i wlewam do mąki z solą. Dokładnie wyrabiam ciasto i odstawiam na 20 minut. Wałkuję smaruję sosem, układam dodatki, przyprawiam, na koniec ścieram trochę tofu i gotowe do pieczenia. Piekę w temperaturze 200 stopni, aż się zarumieni.
Jako sosu używałam zawsze pomidorów z puszki, tym razem postanowiłam dodać własny wyrób ketchup pomidorowo-kabaczkowy i sprawdził się wyśmienicie. Nadał delikatnego smaku, który mam wrażenie jeszcze bardziej podkreślił smak warzyw.
A jeszcze jednym spostrzeżeniem chciałam się podzielić. Koleżanka spytała się jak to robię, że dodaję surowe warzywa, a one nie są suche po upieczeniu na pizzy. A więc, moim sposobem jest dodanie do miseczki z warzywami trochę oliwy z oliwek i sosu sojowego. Warzywa miękną, nabierają smaku i podczas pieczenia dalej są jędrne i soczyste.
by Alex
W przypadku pizzy wciąż dla mnie jest zaskakujący jeden fakt, a mianowicie jeszcze parę miesięcy temu nie wyobrażałam sobie pizzy bez ciągnącego się sera. Wiem, że ten tradycyjny mogę zastąpić wegańskimi odpowiednikami, ale to zupełnie niepotrzebne. Nie brakuje mi tego, ser zastąpiłam wędzonym tofu, które nadało smaku warzywom. A skład pizzy był banalny, prawdę mówiąc wrzuciłam na nią to co miałam czyli:
PIZZA DOMOWA
Składniki: DODATKI: cebula, papryka, cukinia, pieczarki, wędzone tofu, przyprawa do pizzy, bazylia, sól, pieprz.
SOS: domowy ketchup pomidorowo-kabaczkowy
CIASTO: 250 g mąki, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g drożdży, 150 ml ciepłej wody
Drożdże rozpuszczam dokładnie w ciepłej wodzie dodaję oliwę i wlewam do mąki z solą. Dokładnie wyrabiam ciasto i odstawiam na 20 minut. Wałkuję smaruję sosem, układam dodatki, przyprawiam, na koniec ścieram trochę tofu i gotowe do pieczenia. Piekę w temperaturze 200 stopni, aż się zarumieni.
Jako sosu używałam zawsze pomidorów z puszki, tym razem postanowiłam dodać własny wyrób ketchup pomidorowo-kabaczkowy i sprawdził się wyśmienicie. Nadał delikatnego smaku, który mam wrażenie jeszcze bardziej podkreślił smak warzyw.
A jeszcze jednym spostrzeżeniem chciałam się podzielić. Koleżanka spytała się jak to robię, że dodaję surowe warzywa, a one nie są suche po upieczeniu na pizzy. A więc, moim sposobem jest dodanie do miseczki z warzywami trochę oliwy z oliwek i sosu sojowego. Warzywa miękną, nabierają smaku i podczas pieczenia dalej są jędrne i soczyste.
Niedzielne śniadanie lekkie i szybkie...
Wstałam dzisiaj, jak zwykle pierwsza i tak sobie pomyślałam, wszyscy jeszcze śpią, może coś dobrego na śniadanko? Tak myślałam i myślałam i z myślenia wyszło taki oto danie śniadaniowe:
by Alex
Proste, szybkie i smaczne.
DANIE ŚNIADANIOWE
Składniki: 1/2 cukinia, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 puszki czerwonej fasolki, 2 małe pomidory, 1 duża cebula, 1 duża pieczarka, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.
Cebulę i pieczarkę pokroiłam w plastry i podsmażyłam, dodałam pokrojoną w talarki cukinię i paprykę, całości dzieła dopełnił pomidor, który pomógł w połączeniu smaków i podduszeniu wszystkiego w sosie własnym. Na koniec poszła fasolka i natka oraz przyprawy. Gotowe! Jako dodatek podałam sojowe kotlety, ale o nich opowiem innym razem.
by Alex
Proste, szybkie i smaczne.
DANIE ŚNIADANIOWE
Składniki: 1/2 cukinia, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 puszki czerwonej fasolki, 2 małe pomidory, 1 duża cebula, 1 duża pieczarka, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.
Cebulę i pieczarkę pokroiłam w plastry i podsmażyłam, dodałam pokrojoną w talarki cukinię i paprykę, całości dzieła dopełnił pomidor, który pomógł w połączeniu smaków i podduszeniu wszystkiego w sosie własnym. Na koniec poszła fasolka i natka oraz przyprawy. Gotowe! Jako dodatek podałam sojowe kotlety, ale o nich opowiem innym razem.
Czerwona pasta...
Zrobiłam ostatnio totalny eksperyment polegający na zmiksowaniu na pastę w sumie można powiedzieć resztek z lodówki. Pasta wyszła pyszna, aksamitna i aromatyczna. Na bułeczce z kiełkami smakowała niebiańsko.
by Alex
CZERWONA PASTA
Składniki: 1/2 puszki białej fasoli, 1/4 słoika suszonych pomidorów w oliwie, 1 avocado, ząbek czosnku, sól, pieprz, garść posiekanej pietruszki zielonej.
Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę doprawiłam i gotowe. Pyszna pasta w kilka chwil.
by Alex
CZERWONA PASTA
Składniki: 1/2 puszki białej fasoli, 1/4 słoika suszonych pomidorów w oliwie, 1 avocado, ząbek czosnku, sól, pieprz, garść posiekanej pietruszki zielonej.
Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę doprawiłam i gotowe. Pyszna pasta w kilka chwil.
Kus kus razy cztery....
Uwielbiam kaszę kus kus za łatwość i szybkość przygotowania. A szybkość przy moim upodobaniu do ciepłych śniadań jest bezcenna. Z racji moich ostatnich zaległości w blogowaniu trochę tych pomysłów na kaszę się uzbierało, więc postanowiłam zrobić jeden wspólny post dla kuskusowych smakołyków.
A prezentowały się one tak:
by Alex
Kasza kus kus z dodatkiem cukinii, cebuli i mieszanki sałat. Wszystko lekko podduszone na patelni, żeby połączyło się z przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką.
by Alex
Tutaj prezentuje się kus kus w towarzystwie liści szpinaku i wędzonego sera tofu, z cebulą, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem, curry. Cebulę i szpinak lekko podsmażyłam dodałam pokrojone w kostkę tofu i przyprawiłam do smaku na końcu do tego dodałam kus kus.
by Alex
Kus kus z papryką, cebulą, pieczarką, cieciorką i zieloną pietruszką z solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę, 3 pieczarki, 1/2 papryki czerwonej poddusiłam na patelni dodałam ugotowaną cieciorkę, posiekaną pietruszkę i kaszę. Gotowe!
by Alex
Kus kus w wersji pomidor, cebula, czerwona papryka i czerwona fasolka. Paprykę, pomidora i cebulę kroję w paski, podduszam w woku dodaję ugotowaną fasolkę i kaszę. Doprawiam papryką wędzoną, curry, chili, solą i pieprze.
Wszystko proste, mało skomplikowane z dostępnych składników, ale o to właśnie chodzi. Ma być szybko, smacznie i kolorowo.
A prezentowały się one tak:
by Alex
Kasza kus kus z dodatkiem cukinii, cebuli i mieszanki sałat. Wszystko lekko podduszone na patelni, żeby połączyło się z przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką.
by Alex
Tutaj prezentuje się kus kus w towarzystwie liści szpinaku i wędzonego sera tofu, z cebulą, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem, curry. Cebulę i szpinak lekko podsmażyłam dodałam pokrojone w kostkę tofu i przyprawiłam do smaku na końcu do tego dodałam kus kus.
by Alex
Kus kus z papryką, cebulą, pieczarką, cieciorką i zieloną pietruszką z solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę, 3 pieczarki, 1/2 papryki czerwonej poddusiłam na patelni dodałam ugotowaną cieciorkę, posiekaną pietruszkę i kaszę. Gotowe!
by Alex
Kus kus w wersji pomidor, cebula, czerwona papryka i czerwona fasolka. Paprykę, pomidora i cebulę kroję w paski, podduszam w woku dodaję ugotowaną fasolkę i kaszę. Doprawiam papryką wędzoną, curry, chili, solą i pieprze.
Wszystko proste, mało skomplikowane z dostępnych składników, ale o to właśnie chodzi. Ma być szybko, smacznie i kolorowo.
Kapuściane kotlety...
Odkryłam ostatnio czerwoną kiszoną kapustę. Mnie ona bardziej smakuje niż biała, gdyż jest delikatniejsza w smaku. Pani, która ją kisi robi to w ilościach jak dla dużej rodziny, więc bez chemii, octu i innych brzydkich dodatków. Wpadłam więc na pomysł, żeby tym razem wykorzystać ją do zrobienia kotletów.
Wyszły one fajne kolorystycznie choćby były z buraków i smakowały super.
by Alex
KOTLETY KAPUŚCIANO-JAGLANE
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka posiekanej kapusty, 2 cebule, sól, pieprz, chili, bułka tarta, kasza manna, otręby owsiane.
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam do kaszy. Na tej samej patelni podsmażyłam kapustę, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodałam do kaszy, wrzuciłam też po jednej łyżce, bułki tartej, kaszy mammy i otrębów. Mieszam i doprawiam masę, jeśli jest za rzadka dodaję jeszcze po jednej łyżce bułki, kaszy i otrębów. Obtaczam uformowane kotleciki w bułce tartej i smażę na rumiano.
Wyszły one fajne kolorystycznie choćby były z buraków i smakowały super.
by Alex
KOTLETY KAPUŚCIANO-JAGLANE
Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka posiekanej kapusty, 2 cebule, sól, pieprz, chili, bułka tarta, kasza manna, otręby owsiane.
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam do kaszy. Na tej samej patelni podsmażyłam kapustę, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodałam do kaszy, wrzuciłam też po jednej łyżce, bułki tartej, kaszy mammy i otrębów. Mieszam i doprawiam masę, jeśli jest za rzadka dodaję jeszcze po jednej łyżce bułki, kaszy i otrębów. Obtaczam uformowane kotleciki w bułce tartej i smażę na rumiano.
Śniadanie na zielono...
Lubię śniadania jadać na ciepło. Nastraja mnie takie śniadanko pozytywnie do dnia. Ostatnio miała coś takiego:
by Alex
Etap szpinakowy mi się zaczął i jem go pod każdą postacią. Wrzucam go do dań na ciepło, do sałatek i oczywiście do koktajlów.
ZIELONE ŚNIADNIE
Składniki: 1 mała cukinia, dwie garści liści szpinaku, 1 papryka żółta, 1 cebula, dwie łyżki białej fasoli, sól, pieprz, sos sojowy, sos słodki chili.
Cebulę i paprykę kroję w plastry, lekko podsmażam, wrzucam szpinak. Gdy liście zwiędną i lekko zmiękną dorzucam fasolkę i po chwili przekładam na talerz, śniadanie gotowe.
by Alex
Etap szpinakowy mi się zaczął i jem go pod każdą postacią. Wrzucam go do dań na ciepło, do sałatek i oczywiście do koktajlów.
ZIELONE ŚNIADNIE
Składniki: 1 mała cukinia, dwie garści liści szpinaku, 1 papryka żółta, 1 cebula, dwie łyżki białej fasoli, sól, pieprz, sos sojowy, sos słodki chili.
Cebulę i paprykę kroję w plastry, lekko podsmażam, wrzucam szpinak. Gdy liście zwiędną i lekko zmiękną dorzucam fasolkę i po chwili przekładam na talerz, śniadanie gotowe.
Finał zbiórki....
Dzieję się ostatnio w moim życiu wiele rzeczy i czasem po prostu brakuje na wszystko czasu. Zbliżają się święta, więc wiecznie coś dłubię i robię bombki, aniołki i wiele innych ozdób.
Zorganizowałam również za zgodą przedszkola w Chełmie Śląskim i z pomocą personelu tej placówki zbiórkę darów na rzecz Przystani Ocalenie w Ćwiklicach. Dzieci i ich Rodzice stanęli na wysokości zadania przynieśli wiele darów: jedzenie suche mokre, makarony, ryż, koce, ręczniki, marchewki, kapusty, żwirek dla kotów. Było tego naprawdę dużo za co jeszcze raz wszystkim dziękuję. Pani Dyrektor wyraziła zgodę na przeprowadzanie takiej akacji cyklicznie raz, dwa razy w roku. A oto efekt tejże zbiórki:
Zorganizowałam również za zgodą przedszkola w Chełmie Śląskim i z pomocą personelu tej placówki zbiórkę darów na rzecz Przystani Ocalenie w Ćwiklicach. Dzieci i ich Rodzice stanęli na wysokości zadania przynieśli wiele darów: jedzenie suche mokre, makarony, ryż, koce, ręczniki, marchewki, kapusty, żwirek dla kotów. Było tego naprawdę dużo za co jeszcze raz wszystkim dziękuję. Pani Dyrektor wyraziła zgodę na przeprowadzanie takiej akacji cyklicznie raz, dwa razy w roku. A oto efekt tejże zbiórki:
by Alex
Dary w zeszły piątek zostały przekazane przeze mnie osobiście do Przystani.
A ja cieszę się, że wszystko się udało i zakładam, że każdego miesiąca w ramach możliwości moich będę przekazywać Przystani pieniądze na rzecz istot tam mieszkających bo warto, oni nie marnują tych pieniędzy, jak niektórzy ludzie, którym się pomaga.
niedziela, 30 listopada 2014
Pierogi z piekarnika z niespodzianką...
Tak jak kiedyś, przy okazji przepisów na pierogi wspomniałam, jak mnie dopadnie szał z pierogami to skończyć nie potrafię. Wypróbowałam przepis na ciasto drożdżowe do pierogów i dostałam istnego szaleństwa na ich punkcie. Pierogi robi się szybko, nie ma tyle zachodu z gotowaniem, odgrzewaniem itd. gdyż wyśmienicie smakują na zimno. A i farsz to niezłe zaskoczenie, zresztą sami zobaczcie:
by Alex
Teraz jak patrzę na farsz to wygląda tak, jakby pierogi nadziane były borówkami lub jagodami, a tu zaskoczę Was moi drodzy bowiem farsz powstał na bazie kiszonej czerwonej kapusty.
PIEROGI Z KISZONĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ
Składniki:
CIASTO: 500 g mąki pszennej, 25 g drożdży, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 szklanki oleju.
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie mieszam z resztą składników i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Potem już tylko wałkuję, wykrawam kółeczka i nadziewam. Sklejam, układam na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180 stopni, aż się zarumienią.
NADZIENIE: ok 1/2 kg kiszonej czerwonej kapusty, 1/2 kg pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz.
Pieczarki i cebulę bardzo drobno kroję i podsmażam na oleju. Kapustę siekam drobno i również podsmażam, aby lekko zmiękła. Następnie mieszam oba składniki ze sobą i trochę miksuję, aby masa stał się bardziej zwarta i klejąca. Nadziewam ciasto i piekę.
I w dwie godziny mamy ok. 36 pierogów zrobione. Oczywiście razem z zarabianiem i rośnięciem ciasta i zrobieniem farszu.
by Alex
Teraz jak patrzę na farsz to wygląda tak, jakby pierogi nadziane były borówkami lub jagodami, a tu zaskoczę Was moi drodzy bowiem farsz powstał na bazie kiszonej czerwonej kapusty.
PIEROGI Z KISZONĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ
Składniki:
CIASTO: 500 g mąki pszennej, 25 g drożdży, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 szklanki oleju.
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie mieszam z resztą składników i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Potem już tylko wałkuję, wykrawam kółeczka i nadziewam. Sklejam, układam na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180 stopni, aż się zarumienią.
NADZIENIE: ok 1/2 kg kiszonej czerwonej kapusty, 1/2 kg pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz.
Pieczarki i cebulę bardzo drobno kroję i podsmażam na oleju. Kapustę siekam drobno i również podsmażam, aby lekko zmiękła. Następnie mieszam oba składniki ze sobą i trochę miksuję, aby masa stał się bardziej zwarta i klejąca. Nadziewam ciasto i piekę.
I w dwie godziny mamy ok. 36 pierogów zrobione. Oczywiście razem z zarabianiem i rośnięciem ciasta i zrobieniem farszu.
sobota, 29 listopada 2014
Chleb żytnio-razowy
Chlebek, na który przepis znalazłam na opakowaniu mąki, postanowiłam wypróbować i nie zawiodłam się. Dodałam też coś od siebie do przepisu mianowicie ziarna, chlebek był pyszny. Polecam!
by Alex
CHLEB ŻYTNIO RAZOWY
Składniki: 450 ml wody, 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 40 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, po 2 łyżki: ziaren słonecznika, ziaren siemienia lnianego o pestek dyni.
Wszystkie składniki suche wrzucam do miski. W miseczce łączę ciepłą wodę z drożdżami, po całkowitym ich rozpuszczeniu dodaję olej i wlewam do suchych składników. Wyrabiam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Piekę w temperaturze 190-200 stopni ok 50-60 minut.
Jako formy używam keksówki.
by Alex
CHLEB ŻYTNIO RAZOWY
Składniki: 450 ml wody, 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 40 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, po 2 łyżki: ziaren słonecznika, ziaren siemienia lnianego o pestek dyni.
Wszystkie składniki suche wrzucam do miski. W miseczce łączę ciepłą wodę z drożdżami, po całkowitym ich rozpuszczeniu dodaję olej i wlewam do suchych składników. Wyrabiam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Piekę w temperaturze 190-200 stopni ok 50-60 minut.
Jako formy używam keksówki.
II Tyska Wegańska Kuchnia Społeczna
Sprzęt po przejściowej awarii odzyskany, więc czas nadrobić zaległości. Trochę się ich zebrało.
Zacznę od wydarzenia z zeszłej niedzieli czyli z II Tyskiej Wegańskiej Kuchni Społecznej. Impreza po raz kolejny bardzo, ale to bardzo udana. Zabrałam ze sobą Przyjaciółkę, która nie jest weganką i była zachwycona do tego stopnia zarówno miejscem, atmosferą jak i jedzeniem, że postanowiła na kolejną kuchnię również przyjść. Ludzi było bardzo dużo wedle mojej opinii nawet więcej niż ostatnio, a jedzenie znikło w oka mgnieniu. Mój wkład to wydarzenie wyglądał tak:
by Alex
W skład mego poczęstunku weszły następujące pyszności:
Zacznę od wydarzenia z zeszłej niedzieli czyli z II Tyskiej Wegańskiej Kuchni Społecznej. Impreza po raz kolejny bardzo, ale to bardzo udana. Zabrałam ze sobą Przyjaciółkę, która nie jest weganką i była zachwycona do tego stopnia zarówno miejscem, atmosferą jak i jedzeniem, że postanowiła na kolejną kuchnię również przyjść. Ludzi było bardzo dużo wedle mojej opinii nawet więcej niż ostatnio, a jedzenie znikło w oka mgnieniu. Mój wkład to wydarzenie wyglądał tak:
by Alex
W skład mego poczęstunku weszły następujące pyszności:
- sałatka RAW z buraków czerwonych
- pierogi z pieca z soczewicą i pieczarkami
- chleb gryczany
- ryżowe "masełko" czosnkowe
- papryka marynowana inaczej
- pasta grochowo-soczewicowa
- chleb żytnio-razowy
- chutney z dyni
- marmolada z pomidorów
piątek, 21 listopada 2014
Przygotowania...
W niedzielę II Wegańska Tyska Kuchnia Społeczna wybieram się tam, zdam oczywiście relację. Tak więc do usłyszenia w poniedziałek.
wtorek, 18 listopada 2014
Dawka witaminek ...
Dawka witaminek, które poprawiają zdrowie, nastrój i urodę. Zapraszam!
by Alex
SOCZEK
Składniki: sok z 4 pomarańczy, 2 kiwi, 3 banany
Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę, schłodziłam chwilkę i cieszyłam się chwilą ciszy i rozkoszy dla podniebienia w trakcie picia.
by Alex
SOCZEK
Składniki: sok z 4 pomarańczy, 2 kiwi, 3 banany
Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę, schłodziłam chwilkę i cieszyłam się chwilą ciszy i rozkoszy dla podniebienia w trakcie picia.
Na wieczorny mały głodek...
Ostatnimi czasy bardzo spodobało mi się mieszanie weganizmu z surowym jedzonkiem. Wprawdzie nie dla mnie same surowe, za bardzo lubię smak mojego domowego chleba czy ciemnego makaronu z jarzynami, jednak w momentach głodu sięgam po surowe i soczyste warzywa i owoce. I oto przedstawiam jeden z takich banalnych pomysłów, po zjedzeniu którego wróciła energia i uśmiech.
by Alex
SAŁATKA Z PIECZARKAMI
Składniki: 2 garści mieszanki sałat, garść kiełków rzodkiewki, 2 pomidory, 2 pieczarki, sól, pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek.
Pieczarki obrałam i pokroiłam w plastry, dodałam sos sojowy i oliwę z oliwek, odstawiłam na pięć minut. W misce wymieszałam sałatę, pokrojone pomidory, kiełki i pieczarki. Lekko posoliłam i dodałam pieprzu do smaku. Gotowe w 5 minut.
by Alex
SAŁATKA Z PIECZARKAMI
Składniki: 2 garści mieszanki sałat, garść kiełków rzodkiewki, 2 pomidory, 2 pieczarki, sól, pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek.
Pieczarki obrałam i pokroiłam w plastry, dodałam sos sojowy i oliwę z oliwek, odstawiłam na pięć minut. W misce wymieszałam sałatę, pokrojone pomidory, kiełki i pieczarki. Lekko posoliłam i dodałam pieprzu do smaku. Gotowe w 5 minut.
sobota, 15 listopada 2014
Obiadek ...
Dostałam dziś przypływu weny twórczej i powstał taki oto obiad. Oczywiście jeden ze składników czyli marmolada z czerwonej cebuli wygoniła domowników z kuchni. Stwierdzili, że pachnie jakoś dziwnie. Ale co tam, ja tą marmoladę uwielbiam i gorąco polecam.
by Alex
Na talerzu znalazły się:
Sałatka znana mi od dawna, ale w mnogości pyszności nieco zapomniana.
Składniki: 1 burak (świeży), 1 jabłko, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, sól, pieprz czarny
Buraka i jabłko starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do nich pokrojone drobno ogórki i cebulę. Doprawiłam do smaku.
Można dodać koperek, który jest świetnym uzupełnieniem sałatki, ja dziś go nie miałam, ale i tak pysznie wyszło.
PAPRYKA SMAŻONA
Składniki: 1 czerwona papryka, 2 cebule jedna żółta i jedna czerwona, sól, pieprz, papryka wędzona.
Paprykę i cebulę kroję w paseczki i lekko podsmażam z przyprawami, aby smaki się połączyły.
MARMOLADA Z CZERWONEJ CEBULI
Składniki: 4 cebule czerwone, 2 łyżki brązowego cukru, 80 ml octu balsamico, 1-2 łyżki syropu z agawy
Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelnie wrzuciłam cukier, chwilę podgrzałam, na to wrzuciłam cebulę i podsmażyłam, aby nieco zmiękła cebula. Następnie podlałam octem i syropem z agawy. Poddusiłam całość do momentu, aż lekko lepkie się to wszystko zrobiło. I gotowe.
KOTLETY BURACZANO - WARZYWNE
Wyszło mi ich dzisiaj tyle, że mogłabym obdzielić trochę ludzi. Ja tak lubię, bo mam spokój z gotowaniem na trochę. Mogę się zająć twórczą stroną duszy mej.
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 4 cebule, 4 buraki, 3 marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka, sól, pieprz, 6 łyżek zmiksowanych płatków owsianych, 3 łyżki siemienia lnianego, papryka słodka i ostra, curry, garam masala, kurkuma, kmin rzymski, czarny sezam i bułka tarta do panierowania.
Wszystkie warzywa starłam na tarce o drobnych oczkach i podsmażyłam na patelni. Kaszę ugotowałam na miękko, a cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszkliłam. Wszystkie składniki połączyłam w dużej misce, doprawiłam na ostro. Następnie formowałam kotlety, obtaczałam w bułce z sezamem i smażyłam.
I to tyle, potem już według upodobania co do wielkości porcji na talerz. SMACZNEGO!
by Alex
Na talerzu znalazły się:
- sałatka z buraka
- papryka smażona z cebulą
- marmolada z czerwonej cebuli
- kotlety buraczano - warzywne
Sałatka znana mi od dawna, ale w mnogości pyszności nieco zapomniana.
Składniki: 1 burak (świeży), 1 jabłko, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, sól, pieprz czarny
Buraka i jabłko starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do nich pokrojone drobno ogórki i cebulę. Doprawiłam do smaku.
Można dodać koperek, który jest świetnym uzupełnieniem sałatki, ja dziś go nie miałam, ale i tak pysznie wyszło.
PAPRYKA SMAŻONA
Składniki: 1 czerwona papryka, 2 cebule jedna żółta i jedna czerwona, sól, pieprz, papryka wędzona.
Paprykę i cebulę kroję w paseczki i lekko podsmażam z przyprawami, aby smaki się połączyły.
MARMOLADA Z CZERWONEJ CEBULI
Składniki: 4 cebule czerwone, 2 łyżki brązowego cukru, 80 ml octu balsamico, 1-2 łyżki syropu z agawy
Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelnie wrzuciłam cukier, chwilę podgrzałam, na to wrzuciłam cebulę i podsmażyłam, aby nieco zmiękła cebula. Następnie podlałam octem i syropem z agawy. Poddusiłam całość do momentu, aż lekko lepkie się to wszystko zrobiło. I gotowe.
KOTLETY BURACZANO - WARZYWNE
Wyszło mi ich dzisiaj tyle, że mogłabym obdzielić trochę ludzi. Ja tak lubię, bo mam spokój z gotowaniem na trochę. Mogę się zająć twórczą stroną duszy mej.
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 4 cebule, 4 buraki, 3 marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka, sól, pieprz, 6 łyżek zmiksowanych płatków owsianych, 3 łyżki siemienia lnianego, papryka słodka i ostra, curry, garam masala, kurkuma, kmin rzymski, czarny sezam i bułka tarta do panierowania.
Wszystkie warzywa starłam na tarce o drobnych oczkach i podsmażyłam na patelni. Kaszę ugotowałam na miękko, a cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszkliłam. Wszystkie składniki połączyłam w dużej misce, doprawiłam na ostro. Następnie formowałam kotlety, obtaczałam w bułce z sezamem i smażyłam.
I to tyle, potem już według upodobania co do wielkości porcji na talerz. SMACZNEGO!
poniedziałek, 10 listopada 2014
Słodki podwieczorek...
Ze słodkości najczęściej w naszym domu ostatnio pojawiają się rogaliki z domowym dżemem. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego. Tartaletki z musem czekoladowym.
by Alex
TARTALETKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu smakowego lub wody
Składniki musu: 2 banany, 1 avocado, 2-3 łyżki karob
Składniki ciasta wymieszałam, wykleiłam nim wysmarowane olejem formy tartaletek i piekłam ok. 20-30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki musu zmiksowałam na gładką masę i wyłożyłam nią ostudzone tartaletki.
Do tego kubek dobrej kawy z mlekiem sojowym. A obok tartaletki pokrojona gruszka w syropie. Pisałam o tych gruszkach przy okazji opisywania moich zapraw. Gruszki wyszły fenomenalnie. Pachną goździkiem i cytryną. Pyszności.
by Alex
TARTALETKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu smakowego lub wody
Składniki musu: 2 banany, 1 avocado, 2-3 łyżki karob
Składniki ciasta wymieszałam, wykleiłam nim wysmarowane olejem formy tartaletek i piekłam ok. 20-30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki musu zmiksowałam na gładką masę i wyłożyłam nią ostudzone tartaletki.
Do tego kubek dobrej kawy z mlekiem sojowym. A obok tartaletki pokrojona gruszka w syropie. Pisałam o tych gruszkach przy okazji opisywania moich zapraw. Gruszki wyszły fenomenalnie. Pachną goździkiem i cytryną. Pyszności.
Niedzielny obiad...
Po mało przespanej nocy z powodu choroby mojej Natki i jej całonocnego kaszlu postanowiłam zrobić sobie coś innego niż zawsze na obiad. Z pomysłu mojego wyszedł taki oto talerz pyszności:
by Alex
A więc, mamy tu następujące smakołyki:
PASTA Z WĘDZONEGO TOFU
Składniki: 1 wędzone tofu PANDA, 10 czarnych oliwek, 5 zielonych oliwek, słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej, szczypta pieprzu.
Tofu zmiksowałam z pomidorami i częścią oliwy na gładką masę, następnie dodałam pokrojone drobno oliwki.
ZIELONA PASTA Z FASOLI
Składniki: szklanka ugotowanej i obranej ze skórki białej fasolki, 3 łyżki pesto z zielonej pietruszki, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksowałam ze sobą na gładką masę.
PAPRYKA NADZIANA WĘDZONYM TOFU
Składniki: 1 czerwona papryka, pasta z tofu, kiełki rzodkiewki, pasta z wędzonego tofu
Paprykę umyłam, obrałam ze skóry, lekko posoliłam i nadziałam pastą z tofu. Na koniec dodałam kiełki rzodkiewki.
POTRAWKA Z CUKINII
Składniki: 1 mała cukinia, 1 żółta papryka, czerwona cebula, sól, pieprz, wędzona papryka
Wszystkie składniki kroję na drobne paski i podsmażam z przyprawami na oleju, aby lekko zmiękły i połączyły się smaki.
ZAWIJASY Z CUKINII
Składniki: 7 plastrów cukinii (ja ścinałam nożykiem do sera), pasta tofu, zielona pasta fasolowa, sos sojowy, oliwa z oliwek, 7 oliwek
Plastry cukinii zamarynowałam w oliwie i sosie sojowym. Następnie na plastrze cukinii rozsmarowałam pastę dałam oliwkę i zwinęłam.
Oczywiście nie całe pasty zostały do tego wykorzystane, pozostała część "robi" za smarowidło do chleba.
by Alex
A więc, mamy tu następujące smakołyki:
- paprykę nadzianą pastą z tofu wędzonego
- potrawkę z cukinii
- zawijasy z cukinii z pastą z fasoli i z pastą z tofu
PASTA Z WĘDZONEGO TOFU
Składniki: 1 wędzone tofu PANDA, 10 czarnych oliwek, 5 zielonych oliwek, słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej, szczypta pieprzu.
Tofu zmiksowałam z pomidorami i częścią oliwy na gładką masę, następnie dodałam pokrojone drobno oliwki.
ZIELONA PASTA Z FASOLI
Składniki: szklanka ugotowanej i obranej ze skórki białej fasolki, 3 łyżki pesto z zielonej pietruszki, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksowałam ze sobą na gładką masę.
PAPRYKA NADZIANA WĘDZONYM TOFU
Składniki: 1 czerwona papryka, pasta z tofu, kiełki rzodkiewki, pasta z wędzonego tofu
Paprykę umyłam, obrałam ze skóry, lekko posoliłam i nadziałam pastą z tofu. Na koniec dodałam kiełki rzodkiewki.
POTRAWKA Z CUKINII
Składniki: 1 mała cukinia, 1 żółta papryka, czerwona cebula, sól, pieprz, wędzona papryka
Wszystkie składniki kroję na drobne paski i podsmażam z przyprawami na oleju, aby lekko zmiękły i połączyły się smaki.
ZAWIJASY Z CUKINII
Składniki: 7 plastrów cukinii (ja ścinałam nożykiem do sera), pasta tofu, zielona pasta fasolowa, sos sojowy, oliwa z oliwek, 7 oliwek
Plastry cukinii zamarynowałam w oliwie i sosie sojowym. Następnie na plastrze cukinii rozsmarowałam pastę dałam oliwkę i zwinęłam.
Oczywiście nie całe pasty zostały do tego wykorzystane, pozostała część "robi" za smarowidło do chleba.
wtorek, 4 listopada 2014
Chleb gryczany i pasta jaglana...
Chleb gryczany z dużą ilością chrupiących dodatków i pasta z kaszy jaglanej jak dla mnie samo zdrowie. Śniadanie z ich udziałem pyszne, pachnące i sycące.
by Alex
CZERWONA PASTA JAGLANA
Składniki: 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 8-10 suszonych pomidorów w oliwie, 2-3 łyżki oliwy z pomidorów, sól, pieprz, papryka wędzona ostra i słodka.
Paprykę obrałam ze skóry i razem z cebulą podsmażyłam na patelni. Następnie w mikserze mielę razem z pomidorami, oliwą z pomidorów i kaszą na gładką masę. Doprawiłam i gotowe.
CHLEB GRYCZANY
Składniki na formę 10/30: 400 g mąki gryczanej, 100 g mąki żytniej, 600 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu balsamicznego, 100 g płatków owsianych, 100 g siemienia lnianego niemielonego, 100 g pestek słonecznika, 100 g pestek dyni.
Prezentowany na zdjęciu chleb zrobiłam dodając jedynie po dwie łyżki siemienia, pestek dyni i słonecznika bo mi wyszły i tylko tyle miałam i też się udał.
Mąkę, sól, pestki, siemię i płatki wrzucam do dużej miski. W garnuszku ciepłej wody rozpuszczam drożdże i dodaję ocet. Wlewam do suchych składników mieszam i wylewam do natłuszczonej formy. Gdy urośnie do linii foremki, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni smarując ok dwoma łyżkami wody wierzch chleba. Piekę ok 50 minut. Studzę na kratce.
Chleb wygląda przed pieczeniem tak:
by Alex
A po upieczeniu i przekrojeniu tak:
by Alex
Jest wilgotny, chrupiący z zewnątrz i dzięki pestką w środku.
by Alex
CZERWONA PASTA JAGLANA
Składniki: 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 8-10 suszonych pomidorów w oliwie, 2-3 łyżki oliwy z pomidorów, sól, pieprz, papryka wędzona ostra i słodka.
Paprykę obrałam ze skóry i razem z cebulą podsmażyłam na patelni. Następnie w mikserze mielę razem z pomidorami, oliwą z pomidorów i kaszą na gładką masę. Doprawiłam i gotowe.
CHLEB GRYCZANY
Składniki na formę 10/30: 400 g mąki gryczanej, 100 g mąki żytniej, 600 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu balsamicznego, 100 g płatków owsianych, 100 g siemienia lnianego niemielonego, 100 g pestek słonecznika, 100 g pestek dyni.
Prezentowany na zdjęciu chleb zrobiłam dodając jedynie po dwie łyżki siemienia, pestek dyni i słonecznika bo mi wyszły i tylko tyle miałam i też się udał.
Mąkę, sól, pestki, siemię i płatki wrzucam do dużej miski. W garnuszku ciepłej wody rozpuszczam drożdże i dodaję ocet. Wlewam do suchych składników mieszam i wylewam do natłuszczonej formy. Gdy urośnie do linii foremki, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni smarując ok dwoma łyżkami wody wierzch chleba. Piekę ok 50 minut. Studzę na kratce.
Chleb wygląda przed pieczeniem tak:
by Alex
A po upieczeniu i przekrojeniu tak:
by Alex
Jest wilgotny, chrupiący z zewnątrz i dzięki pestką w środku.
Kotlety jarzynowo-jaglane...
Kotlety do wszystkiego: do obiadu, do chleba, jako dodatek, do bułki, jako burger i jako przekąska same w sobie. Proste w przygotowaniu, choć sam proces tworzenia ich chwilkę zabiera.
by Alex
KOTLETY JARZYNOWO-JAGLANE
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 1 duża marchewka, ćwiartka średniego selera, 1 pietruszka korzeń, por ok 5 cm, 1 cebula, garść posiekanej pietruszki zielonej, sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, papryka wędzona ostra, słodka papryka, 2 łyżki zaparzonych płatków owsianych, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki bułki tartej, bułka tarta do obtoczenia kotletów.
Kaszę ugotowałam w 2,5 szklankach wody. 5 łyżek odłożyłam na pastę. Marchewkę, seler i pietruszkę starłam na tarce o małych oczkach. Wrzuciłam na patelnię razem z posiekanym porem. Poddusiłam z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie wrzuciłam do kaszy, dodałam podsmażoną cebulę, natkę i wymieszałam dokładnie z przyprawami. Wrzuciłam celem zagęszczenia masy płatki, kaszę i bułkę tartą. Wymieszałam, uformowałam kotleciki, obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na złoty kolor.
Podałam z sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i kapusty pekińskiej.
by Alex
KOTLETY JARZYNOWO-JAGLANE
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 1 duża marchewka, ćwiartka średniego selera, 1 pietruszka korzeń, por ok 5 cm, 1 cebula, garść posiekanej pietruszki zielonej, sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, papryka wędzona ostra, słodka papryka, 2 łyżki zaparzonych płatków owsianych, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki bułki tartej, bułka tarta do obtoczenia kotletów.
Kaszę ugotowałam w 2,5 szklankach wody. 5 łyżek odłożyłam na pastę. Marchewkę, seler i pietruszkę starłam na tarce o małych oczkach. Wrzuciłam na patelnię razem z posiekanym porem. Poddusiłam z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie wrzuciłam do kaszy, dodałam podsmażoną cebulę, natkę i wymieszałam dokładnie z przyprawami. Wrzuciłam celem zagęszczenia masy płatki, kaszę i bułkę tartą. Wymieszałam, uformowałam kotleciki, obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na złoty kolor.
Podałam z sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i kapusty pekińskiej.
sobota, 1 listopada 2014
Wypasione śniadanko...
Lubię śniadania na ciepło, to kolejna z moich propozycji. Prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystałam kotlety sojowe, które upiekłam dzień wcześniej.
by Alex
Kotlety sojowe pochodzą z dnia poprzedniego, a przepis na nie można znaleźć w poprzednim poście. Pokroiłam je w paski i podsmażyłam. Dodatkiem do nich był pomidor i pieczarki duszone.
Mąż kupił mi z gospodarstwa pyszne pachnące pieczarki postanowiłam tylko lekko je poddusić z cebulą, aby nie straciły swojego naturalnego smaku.
DUSZONE PIECZARKI
Składniki: 4 duże pieczarki, 1/2 dużej cebuli, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plastry wszystko podduszam w woku z dodatkiem przypraw. Na koniec dodaję pietruszkę i gotowe.
by Alex
Kotlety sojowe pochodzą z dnia poprzedniego, a przepis na nie można znaleźć w poprzednim poście. Pokroiłam je w paski i podsmażyłam. Dodatkiem do nich był pomidor i pieczarki duszone.
Mąż kupił mi z gospodarstwa pyszne pachnące pieczarki postanowiłam tylko lekko je poddusić z cebulą, aby nie straciły swojego naturalnego smaku.
DUSZONE PIECZARKI
Składniki: 4 duże pieczarki, 1/2 dużej cebuli, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plastry wszystko podduszam w woku z dodatkiem przypraw. Na koniec dodaję pietruszkę i gotowe.
Nietypowy burger...
Eksperymentów w kuchni ciąg dalszy. Dzisiaj powstał nietypowy burger bez bułki, bez sosów - warzywny i powiem szczerze, jak dla mnie najlepszy na świecie.
by Alex
BURGER OLI
Składniki na placki: 4 marchewki, 4 ziemniaki, 1 mała cukinia, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, siemię lniane, otręby owsiane, mąka z cieciorki.
Składniki kotletów: opakowanie soi mielonej, 1 cebula, pęczek koperku, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki otrębów owsianych, bułka tarta.
Składniki cebuli: 3 cebule, ząbek czosnku, papryka wędzona, sól, pieprz.
Placki: marchewkę, cukinię i ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odcedzam nadmiar soków, dodaję startą cebulę i czosnek. Całość mieszam z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, 3 łyżkami otrębów i z łyżką siemienia rozpuszczonego w 1/2 szklance ciepłej wody. W przypadku, gdy masa jest zbyt rzadka dodaję trochę zwykłej mąki. Piekę na patelni na rumiany kolor.
Kotlety: mielonkę moczę w gorącej wodzie wg przepisu. Następnie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. W misce mieszam soję, cebulę, posiekany koperek i przyprawy. Dodaję siemię i otręby, mieszam i formuję kotlety. Obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano.
Cebula: na patelnię z olejem wrzucam pokrojoną w plastry cebulę, podduszam do miękkości, doprawiam i gotowe.
Układam warstwowo: placek, kapust pekińska, trochę cebuli, pomidor, przekrojony na pół kotlet, kapusta pekińska, placek i na górze cebulka.
Inna wersja podania bardziej klasyczna to:
by Alex
SAŁATKA
Składniki: 1 pomidor, 2-3 sałaty rzymskiej, sól, pieprz, kilka kropel oliwy.
by Alex
BURGER OLI
Składniki na placki: 4 marchewki, 4 ziemniaki, 1 mała cukinia, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, siemię lniane, otręby owsiane, mąka z cieciorki.
Składniki kotletów: opakowanie soi mielonej, 1 cebula, pęczek koperku, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki otrębów owsianych, bułka tarta.
Składniki cebuli: 3 cebule, ząbek czosnku, papryka wędzona, sól, pieprz.
Placki: marchewkę, cukinię i ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odcedzam nadmiar soków, dodaję startą cebulę i czosnek. Całość mieszam z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, 3 łyżkami otrębów i z łyżką siemienia rozpuszczonego w 1/2 szklance ciepłej wody. W przypadku, gdy masa jest zbyt rzadka dodaję trochę zwykłej mąki. Piekę na patelni na rumiany kolor.
Kotlety: mielonkę moczę w gorącej wodzie wg przepisu. Następnie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. W misce mieszam soję, cebulę, posiekany koperek i przyprawy. Dodaję siemię i otręby, mieszam i formuję kotlety. Obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano.
Cebula: na patelnię z olejem wrzucam pokrojoną w plastry cebulę, podduszam do miękkości, doprawiam i gotowe.
Układam warstwowo: placek, kapust pekińska, trochę cebuli, pomidor, przekrojony na pół kotlet, kapusta pekińska, placek i na górze cebulka.
Inna wersja podania bardziej klasyczna to:
by Alex
SAŁATKA
Składniki: 1 pomidor, 2-3 sałaty rzymskiej, sól, pieprz, kilka kropel oliwy.
Owocowa pychota...
Mam ostatnio dziwną przypadłość, zamiast jeść owoce w całości zmieniam je w mikstury do picia. Ostatnio zostało mi mango i banan, przerobiłam je na koktajl, który zniknął szybciej niż się pojawił.
by Alex
KOLTAJL WIECZORNY
Składniki: 1 mango, 1 banan, 1/2 szklanki wody mineralnej.
Wszystko zmiksowałam na gładką masę i lekko schłodziłam.
by Alex
KOLTAJL WIECZORNY
Składniki: 1 mango, 1 banan, 1/2 szklanki wody mineralnej.
Wszystko zmiksowałam na gładką masę i lekko schłodziłam.
Dwie pasty czyli szaleństwo w bialy dzień.
Od momentu przejścia na weganizm w stałym składzie menu posiadam wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Wiadomo, jak się ma ochotę na kromkę świeżo upieczonego chleba trzeba go czymś posmarować. Oto kolejne dwie moje propozycje:
by Alex
ŻÓŁTA PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki: 150 g ugotowanej białej fasoli, 2 łyżki orzechów nerkowca, 150 g marynowanego czosnku, 5 łyżek oleju, czubata łyżeczka curry, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta soli, łyżka czarnego sezamu.
Fasolkę moczę kilka godzin następnie gotuję, aż będzie lekko rozgotowana. Orzechy prażę na suchej patelni. Następnie miksuję wszystkie składniki razem na jednolitą masę, poza sezamem któy dodają na końcu.
PASTA TOFU Z OLIWKAMI
Składniki: opakowanie tofu naturalnego ok. 180 g, 10-20 oliwek zielonych, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ząbek czosnku.
Tofu, połowę oliwek i przyprawy miksuję na jednolitą masę. Sprawdzam smak jeśli czuje smak oliwek, to nie dodaję więcej, a jeśli smak jest mało wyczuwalny dodaję jeszcze do miksowania kilka oliwek. Resztę kroję drobniutko i wrzucam do masy. Pasta gotowa. SMACZNEGO!
by Alex
ŻÓŁTA PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki: 150 g ugotowanej białej fasoli, 2 łyżki orzechów nerkowca, 150 g marynowanego czosnku, 5 łyżek oleju, czubata łyżeczka curry, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta soli, łyżka czarnego sezamu.
Fasolkę moczę kilka godzin następnie gotuję, aż będzie lekko rozgotowana. Orzechy prażę na suchej patelni. Następnie miksuję wszystkie składniki razem na jednolitą masę, poza sezamem któy dodają na końcu.
PASTA TOFU Z OLIWKAMI
Składniki: opakowanie tofu naturalnego ok. 180 g, 10-20 oliwek zielonych, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ząbek czosnku.
Tofu, połowę oliwek i przyprawy miksuję na jednolitą masę. Sprawdzam smak jeśli czuje smak oliwek, to nie dodaję więcej, a jeśli smak jest mało wyczuwalny dodaję jeszcze do miksowania kilka oliwek. Resztę kroję drobniutko i wrzucam do masy. Pasta gotowa. SMACZNEGO!
Deser - sybki,prosty...
Miałam ostatnio bardzo zabiegany czas, jak nie przedszkole to terapia z córką, to zajęcia po przedszkolu syna do tego normalne domowe zajęcia. Naszła mnie wtedy ochota na chwilę relaksu, chwilkę tylko dla mnie. Postanowiłam tą chwilkę osłodzić sobie kawą orkiszową z syropem migdałowym i mlekiem oraz deserem. Deser, po lekkim ochłodzeniu prezentował się tak:
by Alex
SŁODKI DESER
Składniki: 2 banany, 1 dojrzałe awokado, 2-3 łyżki karob
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Udekorowałam pestkami granata i schłodziłam w lodówce.
I tyle, razem z chłodzeniem zajęło mi to 25 minut. Rozkosz dla podniebienia - bezcenna.
by Alex
SŁODKI DESER
Składniki: 2 banany, 1 dojrzałe awokado, 2-3 łyżki karob
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Udekorowałam pestkami granata i schłodziłam w lodówce.
I tyle, razem z chłodzeniem zajęło mi to 25 minut. Rozkosz dla podniebienia - bezcenna.
Pieczarki a'la curry
Siedziałam i rozmyślałam nad obiadem, w lodówce składników jak na lekarstwo. Jednak znalazłam w skrytce na podstryszu pieczarki i mleko kokosowe, postanowiłam zrobić eksperyment czyli pieczarki a'la curry. Wyszło z tego niesamowicie pyszne, pachnące przyprawami danie. Myślę, że przypadnie do gustu wszystkim tym, co lubią pieczarki.
by Alex
PIECZARKI A'LA CURRY
Składniki: 1/2 kg pieczarek, puszka mleka kokosowego, 2 cebule, 4 duże ząbki czosnku, kurkuma, curry, garam masala, kumin rzymski, pieprz cayene, sól, sos sojowy, dwa woreczki ryżu jaśminowego.
Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości. W woku podduszam cebulę pokrojoną w piórka, wrzucam pokrojone w nieduże kostki pieczarki i całość duszę kilkanaście minut. Dodaję przyprawy mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki poza pieprzem, jego daję mniej. Wlewam mleko i duszę jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Podaję z ryżem jaśminowym.
Proste, szybkie i sycące.
by Alex
PIECZARKI A'LA CURRY
Składniki: 1/2 kg pieczarek, puszka mleka kokosowego, 2 cebule, 4 duże ząbki czosnku, kurkuma, curry, garam masala, kumin rzymski, pieprz cayene, sól, sos sojowy, dwa woreczki ryżu jaśminowego.
Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości. W woku podduszam cebulę pokrojoną w piórka, wrzucam pokrojone w nieduże kostki pieczarki i całość duszę kilkanaście minut. Dodaję przyprawy mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki poza pieprzem, jego daję mniej. Wlewam mleko i duszę jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Podaję z ryżem jaśminowym.
Proste, szybkie i sycące.
środa, 22 października 2014
Kolorowa sałatka...
Ciąg dalszy eksperymentowania na surowo, dzisiaj raczyłam się sałatką, która mnie miło zaskoczyła słodkością i świeżością.
by Alex
ŚWIEŻA SAŁATKA
Składniki: 1 ogórek, 1/2 granata, 1 mango, ok 7 liści dużej sałaty rzymskiej, 1/2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka syropu z agawy, kilka kropel octu jabłkowego, sól, oliwa z oliwek.
W słoiczku wymieszałam cytrynę, syrop z agawy, ocet, sól, oliwę na sosik do sałatki. Do miski wrzuciłam sałatę, pokrojonego w plastry ogórka, mango w kostki skrojone i pestki granata. Dodałam sos i lekko schłodziłam. Gotowe! Smacznego!
by Alex
ŚWIEŻA SAŁATKA
Składniki: 1 ogórek, 1/2 granata, 1 mango, ok 7 liści dużej sałaty rzymskiej, 1/2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka syropu z agawy, kilka kropel octu jabłkowego, sól, oliwa z oliwek.
W słoiczku wymieszałam cytrynę, syrop z agawy, ocet, sól, oliwę na sosik do sałatki. Do miski wrzuciłam sałatę, pokrojonego w plastry ogórka, mango w kostki skrojone i pestki granata. Dodałam sos i lekko schłodziłam. Gotowe! Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)