Tak jak kiedyś, przy okazji przepisów na pierogi wspomniałam, jak mnie dopadnie szał z pierogami to skończyć nie potrafię. Wypróbowałam przepis na ciasto drożdżowe do pierogów i dostałam istnego szaleństwa na ich punkcie. Pierogi robi się szybko, nie ma tyle zachodu z gotowaniem, odgrzewaniem itd. gdyż wyśmienicie smakują na zimno. A i farsz to niezłe zaskoczenie, zresztą sami zobaczcie:
by Alex
Teraz jak patrzę na farsz to wygląda tak, jakby pierogi nadziane były borówkami lub jagodami, a tu zaskoczę Was moi drodzy bowiem farsz powstał na bazie kiszonej czerwonej kapusty.
PIEROGI Z KISZONĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ
Składniki:
CIASTO: 500 g mąki pszennej, 25 g drożdży, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 szklanki oleju.
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie mieszam z resztą składników i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Potem już tylko wałkuję, wykrawam kółeczka i nadziewam. Sklejam, układam na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180 stopni, aż się zarumienią.
NADZIENIE: ok 1/2 kg kiszonej czerwonej kapusty, 1/2 kg pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz.
Pieczarki i cebulę bardzo drobno kroję i podsmażam na oleju. Kapustę siekam drobno i również podsmażam, aby lekko zmiękła. Następnie mieszam oba składniki ze sobą i trochę miksuję, aby masa stał się bardziej zwarta i klejąca. Nadziewam ciasto i piekę.
I w dwie godziny mamy ok. 36 pierogów zrobione. Oczywiście razem z zarabianiem i rośnięciem ciasta i zrobieniem farszu.
niedziela, 30 listopada 2014
sobota, 29 listopada 2014
Chleb żytnio-razowy
Chlebek, na który przepis znalazłam na opakowaniu mąki, postanowiłam wypróbować i nie zawiodłam się. Dodałam też coś od siebie do przepisu mianowicie ziarna, chlebek był pyszny. Polecam!
by Alex
CHLEB ŻYTNIO RAZOWY
Składniki: 450 ml wody, 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 40 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, po 2 łyżki: ziaren słonecznika, ziaren siemienia lnianego o pestek dyni.
Wszystkie składniki suche wrzucam do miski. W miseczce łączę ciepłą wodę z drożdżami, po całkowitym ich rozpuszczeniu dodaję olej i wlewam do suchych składników. Wyrabiam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Piekę w temperaturze 190-200 stopni ok 50-60 minut.
Jako formy używam keksówki.
by Alex
CHLEB ŻYTNIO RAZOWY
Składniki: 450 ml wody, 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 40 g drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, po 2 łyżki: ziaren słonecznika, ziaren siemienia lnianego o pestek dyni.
Wszystkie składniki suche wrzucam do miski. W miseczce łączę ciepłą wodę z drożdżami, po całkowitym ich rozpuszczeniu dodaję olej i wlewam do suchych składników. Wyrabiam ciasto, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Piekę w temperaturze 190-200 stopni ok 50-60 minut.
Jako formy używam keksówki.
II Tyska Wegańska Kuchnia Społeczna
Sprzęt po przejściowej awarii odzyskany, więc czas nadrobić zaległości. Trochę się ich zebrało.
Zacznę od wydarzenia z zeszłej niedzieli czyli z II Tyskiej Wegańskiej Kuchni Społecznej. Impreza po raz kolejny bardzo, ale to bardzo udana. Zabrałam ze sobą Przyjaciółkę, która nie jest weganką i była zachwycona do tego stopnia zarówno miejscem, atmosferą jak i jedzeniem, że postanowiła na kolejną kuchnię również przyjść. Ludzi było bardzo dużo wedle mojej opinii nawet więcej niż ostatnio, a jedzenie znikło w oka mgnieniu. Mój wkład to wydarzenie wyglądał tak:
by Alex
W skład mego poczęstunku weszły następujące pyszności:
Zacznę od wydarzenia z zeszłej niedzieli czyli z II Tyskiej Wegańskiej Kuchni Społecznej. Impreza po raz kolejny bardzo, ale to bardzo udana. Zabrałam ze sobą Przyjaciółkę, która nie jest weganką i była zachwycona do tego stopnia zarówno miejscem, atmosferą jak i jedzeniem, że postanowiła na kolejną kuchnię również przyjść. Ludzi było bardzo dużo wedle mojej opinii nawet więcej niż ostatnio, a jedzenie znikło w oka mgnieniu. Mój wkład to wydarzenie wyglądał tak:
by Alex
W skład mego poczęstunku weszły następujące pyszności:
- sałatka RAW z buraków czerwonych
- pierogi z pieca z soczewicą i pieczarkami
- chleb gryczany
- ryżowe "masełko" czosnkowe
- papryka marynowana inaczej
- pasta grochowo-soczewicowa
- chleb żytnio-razowy
- chutney z dyni
- marmolada z pomidorów
piątek, 21 listopada 2014
Przygotowania...
W niedzielę II Wegańska Tyska Kuchnia Społeczna wybieram się tam, zdam oczywiście relację. Tak więc do usłyszenia w poniedziałek.
wtorek, 18 listopada 2014
Dawka witaminek ...
Dawka witaminek, które poprawiają zdrowie, nastrój i urodę. Zapraszam!
by Alex
SOCZEK
Składniki: sok z 4 pomarańczy, 2 kiwi, 3 banany
Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę, schłodziłam chwilkę i cieszyłam się chwilą ciszy i rozkoszy dla podniebienia w trakcie picia.
by Alex
SOCZEK
Składniki: sok z 4 pomarańczy, 2 kiwi, 3 banany
Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę, schłodziłam chwilkę i cieszyłam się chwilą ciszy i rozkoszy dla podniebienia w trakcie picia.
Na wieczorny mały głodek...
Ostatnimi czasy bardzo spodobało mi się mieszanie weganizmu z surowym jedzonkiem. Wprawdzie nie dla mnie same surowe, za bardzo lubię smak mojego domowego chleba czy ciemnego makaronu z jarzynami, jednak w momentach głodu sięgam po surowe i soczyste warzywa i owoce. I oto przedstawiam jeden z takich banalnych pomysłów, po zjedzeniu którego wróciła energia i uśmiech.
by Alex
SAŁATKA Z PIECZARKAMI
Składniki: 2 garści mieszanki sałat, garść kiełków rzodkiewki, 2 pomidory, 2 pieczarki, sól, pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek.
Pieczarki obrałam i pokroiłam w plastry, dodałam sos sojowy i oliwę z oliwek, odstawiłam na pięć minut. W misce wymieszałam sałatę, pokrojone pomidory, kiełki i pieczarki. Lekko posoliłam i dodałam pieprzu do smaku. Gotowe w 5 minut.
by Alex
SAŁATKA Z PIECZARKAMI
Składniki: 2 garści mieszanki sałat, garść kiełków rzodkiewki, 2 pomidory, 2 pieczarki, sól, pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek.
Pieczarki obrałam i pokroiłam w plastry, dodałam sos sojowy i oliwę z oliwek, odstawiłam na pięć minut. W misce wymieszałam sałatę, pokrojone pomidory, kiełki i pieczarki. Lekko posoliłam i dodałam pieprzu do smaku. Gotowe w 5 minut.
sobota, 15 listopada 2014
Obiadek ...
Dostałam dziś przypływu weny twórczej i powstał taki oto obiad. Oczywiście jeden ze składników czyli marmolada z czerwonej cebuli wygoniła domowników z kuchni. Stwierdzili, że pachnie jakoś dziwnie. Ale co tam, ja tą marmoladę uwielbiam i gorąco polecam.
by Alex
Na talerzu znalazły się:
Sałatka znana mi od dawna, ale w mnogości pyszności nieco zapomniana.
Składniki: 1 burak (świeży), 1 jabłko, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, sól, pieprz czarny
Buraka i jabłko starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do nich pokrojone drobno ogórki i cebulę. Doprawiłam do smaku.
Można dodać koperek, który jest świetnym uzupełnieniem sałatki, ja dziś go nie miałam, ale i tak pysznie wyszło.
PAPRYKA SMAŻONA
Składniki: 1 czerwona papryka, 2 cebule jedna żółta i jedna czerwona, sól, pieprz, papryka wędzona.
Paprykę i cebulę kroję w paseczki i lekko podsmażam z przyprawami, aby smaki się połączyły.
MARMOLADA Z CZERWONEJ CEBULI
Składniki: 4 cebule czerwone, 2 łyżki brązowego cukru, 80 ml octu balsamico, 1-2 łyżki syropu z agawy
Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelnie wrzuciłam cukier, chwilę podgrzałam, na to wrzuciłam cebulę i podsmażyłam, aby nieco zmiękła cebula. Następnie podlałam octem i syropem z agawy. Poddusiłam całość do momentu, aż lekko lepkie się to wszystko zrobiło. I gotowe.
KOTLETY BURACZANO - WARZYWNE
Wyszło mi ich dzisiaj tyle, że mogłabym obdzielić trochę ludzi. Ja tak lubię, bo mam spokój z gotowaniem na trochę. Mogę się zająć twórczą stroną duszy mej.
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 4 cebule, 4 buraki, 3 marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka, sól, pieprz, 6 łyżek zmiksowanych płatków owsianych, 3 łyżki siemienia lnianego, papryka słodka i ostra, curry, garam masala, kurkuma, kmin rzymski, czarny sezam i bułka tarta do panierowania.
Wszystkie warzywa starłam na tarce o drobnych oczkach i podsmażyłam na patelni. Kaszę ugotowałam na miękko, a cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszkliłam. Wszystkie składniki połączyłam w dużej misce, doprawiłam na ostro. Następnie formowałam kotlety, obtaczałam w bułce z sezamem i smażyłam.
I to tyle, potem już według upodobania co do wielkości porcji na talerz. SMACZNEGO!
by Alex
Na talerzu znalazły się:
- sałatka z buraka
- papryka smażona z cebulą
- marmolada z czerwonej cebuli
- kotlety buraczano - warzywne
Sałatka znana mi od dawna, ale w mnogości pyszności nieco zapomniana.
Składniki: 1 burak (świeży), 1 jabłko, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, sól, pieprz czarny
Buraka i jabłko starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do nich pokrojone drobno ogórki i cebulę. Doprawiłam do smaku.
Można dodać koperek, który jest świetnym uzupełnieniem sałatki, ja dziś go nie miałam, ale i tak pysznie wyszło.
PAPRYKA SMAŻONA
Składniki: 1 czerwona papryka, 2 cebule jedna żółta i jedna czerwona, sól, pieprz, papryka wędzona.
Paprykę i cebulę kroję w paseczki i lekko podsmażam z przyprawami, aby smaki się połączyły.
MARMOLADA Z CZERWONEJ CEBULI
Składniki: 4 cebule czerwone, 2 łyżki brązowego cukru, 80 ml octu balsamico, 1-2 łyżki syropu z agawy
Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelnie wrzuciłam cukier, chwilę podgrzałam, na to wrzuciłam cebulę i podsmażyłam, aby nieco zmiękła cebula. Następnie podlałam octem i syropem z agawy. Poddusiłam całość do momentu, aż lekko lepkie się to wszystko zrobiło. I gotowe.
KOTLETY BURACZANO - WARZYWNE
Wyszło mi ich dzisiaj tyle, że mogłabym obdzielić trochę ludzi. Ja tak lubię, bo mam spokój z gotowaniem na trochę. Mogę się zająć twórczą stroną duszy mej.
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 4 cebule, 4 buraki, 3 marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka, sól, pieprz, 6 łyżek zmiksowanych płatków owsianych, 3 łyżki siemienia lnianego, papryka słodka i ostra, curry, garam masala, kurkuma, kmin rzymski, czarny sezam i bułka tarta do panierowania.
Wszystkie warzywa starłam na tarce o drobnych oczkach i podsmażyłam na patelni. Kaszę ugotowałam na miękko, a cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszkliłam. Wszystkie składniki połączyłam w dużej misce, doprawiłam na ostro. Następnie formowałam kotlety, obtaczałam w bułce z sezamem i smażyłam.
I to tyle, potem już według upodobania co do wielkości porcji na talerz. SMACZNEGO!
poniedziałek, 10 listopada 2014
Słodki podwieczorek...
Ze słodkości najczęściej w naszym domu ostatnio pojawiają się rogaliki z domowym dżemem. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego. Tartaletki z musem czekoladowym.
by Alex
TARTALETKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu smakowego lub wody
Składniki musu: 2 banany, 1 avocado, 2-3 łyżki karob
Składniki ciasta wymieszałam, wykleiłam nim wysmarowane olejem formy tartaletek i piekłam ok. 20-30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki musu zmiksowałam na gładką masę i wyłożyłam nią ostudzone tartaletki.
Do tego kubek dobrej kawy z mlekiem sojowym. A obok tartaletki pokrojona gruszka w syropie. Pisałam o tych gruszkach przy okazji opisywania moich zapraw. Gruszki wyszły fenomenalnie. Pachną goździkiem i cytryną. Pyszności.
by Alex
TARTALETKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, 1/4 szklanki syropu smakowego lub wody
Składniki musu: 2 banany, 1 avocado, 2-3 łyżki karob
Składniki ciasta wymieszałam, wykleiłam nim wysmarowane olejem formy tartaletek i piekłam ok. 20-30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki musu zmiksowałam na gładką masę i wyłożyłam nią ostudzone tartaletki.
Do tego kubek dobrej kawy z mlekiem sojowym. A obok tartaletki pokrojona gruszka w syropie. Pisałam o tych gruszkach przy okazji opisywania moich zapraw. Gruszki wyszły fenomenalnie. Pachną goździkiem i cytryną. Pyszności.
Niedzielny obiad...
Po mało przespanej nocy z powodu choroby mojej Natki i jej całonocnego kaszlu postanowiłam zrobić sobie coś innego niż zawsze na obiad. Z pomysłu mojego wyszedł taki oto talerz pyszności:
by Alex
A więc, mamy tu następujące smakołyki:
PASTA Z WĘDZONEGO TOFU
Składniki: 1 wędzone tofu PANDA, 10 czarnych oliwek, 5 zielonych oliwek, słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej, szczypta pieprzu.
Tofu zmiksowałam z pomidorami i częścią oliwy na gładką masę, następnie dodałam pokrojone drobno oliwki.
ZIELONA PASTA Z FASOLI
Składniki: szklanka ugotowanej i obranej ze skórki białej fasolki, 3 łyżki pesto z zielonej pietruszki, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksowałam ze sobą na gładką masę.
PAPRYKA NADZIANA WĘDZONYM TOFU
Składniki: 1 czerwona papryka, pasta z tofu, kiełki rzodkiewki, pasta z wędzonego tofu
Paprykę umyłam, obrałam ze skóry, lekko posoliłam i nadziałam pastą z tofu. Na koniec dodałam kiełki rzodkiewki.
POTRAWKA Z CUKINII
Składniki: 1 mała cukinia, 1 żółta papryka, czerwona cebula, sól, pieprz, wędzona papryka
Wszystkie składniki kroję na drobne paski i podsmażam z przyprawami na oleju, aby lekko zmiękły i połączyły się smaki.
ZAWIJASY Z CUKINII
Składniki: 7 plastrów cukinii (ja ścinałam nożykiem do sera), pasta tofu, zielona pasta fasolowa, sos sojowy, oliwa z oliwek, 7 oliwek
Plastry cukinii zamarynowałam w oliwie i sosie sojowym. Następnie na plastrze cukinii rozsmarowałam pastę dałam oliwkę i zwinęłam.
Oczywiście nie całe pasty zostały do tego wykorzystane, pozostała część "robi" za smarowidło do chleba.
by Alex
A więc, mamy tu następujące smakołyki:
- paprykę nadzianą pastą z tofu wędzonego
- potrawkę z cukinii
- zawijasy z cukinii z pastą z fasoli i z pastą z tofu
PASTA Z WĘDZONEGO TOFU
Składniki: 1 wędzone tofu PANDA, 10 czarnych oliwek, 5 zielonych oliwek, słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej, szczypta pieprzu.
Tofu zmiksowałam z pomidorami i częścią oliwy na gładką masę, następnie dodałam pokrojone drobno oliwki.
ZIELONA PASTA Z FASOLI
Składniki: szklanka ugotowanej i obranej ze skórki białej fasolki, 3 łyżki pesto z zielonej pietruszki, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksowałam ze sobą na gładką masę.
PAPRYKA NADZIANA WĘDZONYM TOFU
Składniki: 1 czerwona papryka, pasta z tofu, kiełki rzodkiewki, pasta z wędzonego tofu
Paprykę umyłam, obrałam ze skóry, lekko posoliłam i nadziałam pastą z tofu. Na koniec dodałam kiełki rzodkiewki.
POTRAWKA Z CUKINII
Składniki: 1 mała cukinia, 1 żółta papryka, czerwona cebula, sól, pieprz, wędzona papryka
Wszystkie składniki kroję na drobne paski i podsmażam z przyprawami na oleju, aby lekko zmiękły i połączyły się smaki.
ZAWIJASY Z CUKINII
Składniki: 7 plastrów cukinii (ja ścinałam nożykiem do sera), pasta tofu, zielona pasta fasolowa, sos sojowy, oliwa z oliwek, 7 oliwek
Plastry cukinii zamarynowałam w oliwie i sosie sojowym. Następnie na plastrze cukinii rozsmarowałam pastę dałam oliwkę i zwinęłam.
Oczywiście nie całe pasty zostały do tego wykorzystane, pozostała część "robi" za smarowidło do chleba.
wtorek, 4 listopada 2014
Chleb gryczany i pasta jaglana...
Chleb gryczany z dużą ilością chrupiących dodatków i pasta z kaszy jaglanej jak dla mnie samo zdrowie. Śniadanie z ich udziałem pyszne, pachnące i sycące.
by Alex
CZERWONA PASTA JAGLANA
Składniki: 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 8-10 suszonych pomidorów w oliwie, 2-3 łyżki oliwy z pomidorów, sól, pieprz, papryka wędzona ostra i słodka.
Paprykę obrałam ze skóry i razem z cebulą podsmażyłam na patelni. Następnie w mikserze mielę razem z pomidorami, oliwą z pomidorów i kaszą na gładką masę. Doprawiłam i gotowe.
CHLEB GRYCZANY
Składniki na formę 10/30: 400 g mąki gryczanej, 100 g mąki żytniej, 600 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu balsamicznego, 100 g płatków owsianych, 100 g siemienia lnianego niemielonego, 100 g pestek słonecznika, 100 g pestek dyni.
Prezentowany na zdjęciu chleb zrobiłam dodając jedynie po dwie łyżki siemienia, pestek dyni i słonecznika bo mi wyszły i tylko tyle miałam i też się udał.
Mąkę, sól, pestki, siemię i płatki wrzucam do dużej miski. W garnuszku ciepłej wody rozpuszczam drożdże i dodaję ocet. Wlewam do suchych składników mieszam i wylewam do natłuszczonej formy. Gdy urośnie do linii foremki, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni smarując ok dwoma łyżkami wody wierzch chleba. Piekę ok 50 minut. Studzę na kratce.
Chleb wygląda przed pieczeniem tak:
by Alex
A po upieczeniu i przekrojeniu tak:
by Alex
Jest wilgotny, chrupiący z zewnątrz i dzięki pestką w środku.
by Alex
CZERWONA PASTA JAGLANA
Składniki: 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 8-10 suszonych pomidorów w oliwie, 2-3 łyżki oliwy z pomidorów, sól, pieprz, papryka wędzona ostra i słodka.
Paprykę obrałam ze skóry i razem z cebulą podsmażyłam na patelni. Następnie w mikserze mielę razem z pomidorami, oliwą z pomidorów i kaszą na gładką masę. Doprawiłam i gotowe.
CHLEB GRYCZANY
Składniki na formę 10/30: 400 g mąki gryczanej, 100 g mąki żytniej, 600 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu balsamicznego, 100 g płatków owsianych, 100 g siemienia lnianego niemielonego, 100 g pestek słonecznika, 100 g pestek dyni.
Prezentowany na zdjęciu chleb zrobiłam dodając jedynie po dwie łyżki siemienia, pestek dyni i słonecznika bo mi wyszły i tylko tyle miałam i też się udał.
Mąkę, sól, pestki, siemię i płatki wrzucam do dużej miski. W garnuszku ciepłej wody rozpuszczam drożdże i dodaję ocet. Wlewam do suchych składników mieszam i wylewam do natłuszczonej formy. Gdy urośnie do linii foremki, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni smarując ok dwoma łyżkami wody wierzch chleba. Piekę ok 50 minut. Studzę na kratce.
Chleb wygląda przed pieczeniem tak:
by Alex
A po upieczeniu i przekrojeniu tak:
by Alex
Jest wilgotny, chrupiący z zewnątrz i dzięki pestką w środku.
Kotlety jarzynowo-jaglane...
Kotlety do wszystkiego: do obiadu, do chleba, jako dodatek, do bułki, jako burger i jako przekąska same w sobie. Proste w przygotowaniu, choć sam proces tworzenia ich chwilkę zabiera.
by Alex
KOTLETY JARZYNOWO-JAGLANE
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 1 duża marchewka, ćwiartka średniego selera, 1 pietruszka korzeń, por ok 5 cm, 1 cebula, garść posiekanej pietruszki zielonej, sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, papryka wędzona ostra, słodka papryka, 2 łyżki zaparzonych płatków owsianych, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki bułki tartej, bułka tarta do obtoczenia kotletów.
Kaszę ugotowałam w 2,5 szklankach wody. 5 łyżek odłożyłam na pastę. Marchewkę, seler i pietruszkę starłam na tarce o małych oczkach. Wrzuciłam na patelnię razem z posiekanym porem. Poddusiłam z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie wrzuciłam do kaszy, dodałam podsmażoną cebulę, natkę i wymieszałam dokładnie z przyprawami. Wrzuciłam celem zagęszczenia masy płatki, kaszę i bułkę tartą. Wymieszałam, uformowałam kotleciki, obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na złoty kolor.
Podałam z sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i kapusty pekińskiej.
by Alex
KOTLETY JARZYNOWO-JAGLANE
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 1 duża marchewka, ćwiartka średniego selera, 1 pietruszka korzeń, por ok 5 cm, 1 cebula, garść posiekanej pietruszki zielonej, sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, papryka wędzona ostra, słodka papryka, 2 łyżki zaparzonych płatków owsianych, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki bułki tartej, bułka tarta do obtoczenia kotletów.
Kaszę ugotowałam w 2,5 szklankach wody. 5 łyżek odłożyłam na pastę. Marchewkę, seler i pietruszkę starłam na tarce o małych oczkach. Wrzuciłam na patelnię razem z posiekanym porem. Poddusiłam z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie wrzuciłam do kaszy, dodałam podsmażoną cebulę, natkę i wymieszałam dokładnie z przyprawami. Wrzuciłam celem zagęszczenia masy płatki, kaszę i bułkę tartą. Wymieszałam, uformowałam kotleciki, obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na złoty kolor.
Podałam z sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i kapusty pekińskiej.
sobota, 1 listopada 2014
Wypasione śniadanko...
Lubię śniadania na ciepło, to kolejna z moich propozycji. Prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystałam kotlety sojowe, które upiekłam dzień wcześniej.
by Alex
Kotlety sojowe pochodzą z dnia poprzedniego, a przepis na nie można znaleźć w poprzednim poście. Pokroiłam je w paski i podsmażyłam. Dodatkiem do nich był pomidor i pieczarki duszone.
Mąż kupił mi z gospodarstwa pyszne pachnące pieczarki postanowiłam tylko lekko je poddusić z cebulą, aby nie straciły swojego naturalnego smaku.
DUSZONE PIECZARKI
Składniki: 4 duże pieczarki, 1/2 dużej cebuli, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plastry wszystko podduszam w woku z dodatkiem przypraw. Na koniec dodaję pietruszkę i gotowe.
by Alex
Kotlety sojowe pochodzą z dnia poprzedniego, a przepis na nie można znaleźć w poprzednim poście. Pokroiłam je w paski i podsmażyłam. Dodatkiem do nich był pomidor i pieczarki duszone.
Mąż kupił mi z gospodarstwa pyszne pachnące pieczarki postanowiłam tylko lekko je poddusić z cebulą, aby nie straciły swojego naturalnego smaku.
DUSZONE PIECZARKI
Składniki: 4 duże pieczarki, 1/2 dużej cebuli, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plastry wszystko podduszam w woku z dodatkiem przypraw. Na koniec dodaję pietruszkę i gotowe.
Nietypowy burger...
Eksperymentów w kuchni ciąg dalszy. Dzisiaj powstał nietypowy burger bez bułki, bez sosów - warzywny i powiem szczerze, jak dla mnie najlepszy na świecie.
by Alex
BURGER OLI
Składniki na placki: 4 marchewki, 4 ziemniaki, 1 mała cukinia, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, siemię lniane, otręby owsiane, mąka z cieciorki.
Składniki kotletów: opakowanie soi mielonej, 1 cebula, pęczek koperku, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki otrębów owsianych, bułka tarta.
Składniki cebuli: 3 cebule, ząbek czosnku, papryka wędzona, sól, pieprz.
Placki: marchewkę, cukinię i ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odcedzam nadmiar soków, dodaję startą cebulę i czosnek. Całość mieszam z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, 3 łyżkami otrębów i z łyżką siemienia rozpuszczonego w 1/2 szklance ciepłej wody. W przypadku, gdy masa jest zbyt rzadka dodaję trochę zwykłej mąki. Piekę na patelni na rumiany kolor.
Kotlety: mielonkę moczę w gorącej wodzie wg przepisu. Następnie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. W misce mieszam soję, cebulę, posiekany koperek i przyprawy. Dodaję siemię i otręby, mieszam i formuję kotlety. Obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano.
Cebula: na patelnię z olejem wrzucam pokrojoną w plastry cebulę, podduszam do miękkości, doprawiam i gotowe.
Układam warstwowo: placek, kapust pekińska, trochę cebuli, pomidor, przekrojony na pół kotlet, kapusta pekińska, placek i na górze cebulka.
Inna wersja podania bardziej klasyczna to:
by Alex
SAŁATKA
Składniki: 1 pomidor, 2-3 sałaty rzymskiej, sól, pieprz, kilka kropel oliwy.
by Alex
BURGER OLI
Składniki na placki: 4 marchewki, 4 ziemniaki, 1 mała cukinia, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, siemię lniane, otręby owsiane, mąka z cieciorki.
Składniki kotletów: opakowanie soi mielonej, 1 cebula, pęczek koperku, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki otrębów owsianych, bułka tarta.
Składniki cebuli: 3 cebule, ząbek czosnku, papryka wędzona, sól, pieprz.
Placki: marchewkę, cukinię i ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odcedzam nadmiar soków, dodaję startą cebulę i czosnek. Całość mieszam z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, 3 łyżkami otrębów i z łyżką siemienia rozpuszczonego w 1/2 szklance ciepłej wody. W przypadku, gdy masa jest zbyt rzadka dodaję trochę zwykłej mąki. Piekę na patelni na rumiany kolor.
Kotlety: mielonkę moczę w gorącej wodzie wg przepisu. Następnie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. W misce mieszam soję, cebulę, posiekany koperek i przyprawy. Dodaję siemię i otręby, mieszam i formuję kotlety. Obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano.
Cebula: na patelnię z olejem wrzucam pokrojoną w plastry cebulę, podduszam do miękkości, doprawiam i gotowe.
Układam warstwowo: placek, kapust pekińska, trochę cebuli, pomidor, przekrojony na pół kotlet, kapusta pekińska, placek i na górze cebulka.
Inna wersja podania bardziej klasyczna to:
by Alex
SAŁATKA
Składniki: 1 pomidor, 2-3 sałaty rzymskiej, sól, pieprz, kilka kropel oliwy.
Owocowa pychota...
Mam ostatnio dziwną przypadłość, zamiast jeść owoce w całości zmieniam je w mikstury do picia. Ostatnio zostało mi mango i banan, przerobiłam je na koktajl, który zniknął szybciej niż się pojawił.
by Alex
KOLTAJL WIECZORNY
Składniki: 1 mango, 1 banan, 1/2 szklanki wody mineralnej.
Wszystko zmiksowałam na gładką masę i lekko schłodziłam.
by Alex
KOLTAJL WIECZORNY
Składniki: 1 mango, 1 banan, 1/2 szklanki wody mineralnej.
Wszystko zmiksowałam na gładką masę i lekko schłodziłam.
Dwie pasty czyli szaleństwo w bialy dzień.
Od momentu przejścia na weganizm w stałym składzie menu posiadam wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Wiadomo, jak się ma ochotę na kromkę świeżo upieczonego chleba trzeba go czymś posmarować. Oto kolejne dwie moje propozycje:
by Alex
ŻÓŁTA PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki: 150 g ugotowanej białej fasoli, 2 łyżki orzechów nerkowca, 150 g marynowanego czosnku, 5 łyżek oleju, czubata łyżeczka curry, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta soli, łyżka czarnego sezamu.
Fasolkę moczę kilka godzin następnie gotuję, aż będzie lekko rozgotowana. Orzechy prażę na suchej patelni. Następnie miksuję wszystkie składniki razem na jednolitą masę, poza sezamem któy dodają na końcu.
PASTA TOFU Z OLIWKAMI
Składniki: opakowanie tofu naturalnego ok. 180 g, 10-20 oliwek zielonych, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ząbek czosnku.
Tofu, połowę oliwek i przyprawy miksuję na jednolitą masę. Sprawdzam smak jeśli czuje smak oliwek, to nie dodaję więcej, a jeśli smak jest mało wyczuwalny dodaję jeszcze do miksowania kilka oliwek. Resztę kroję drobniutko i wrzucam do masy. Pasta gotowa. SMACZNEGO!
by Alex
ŻÓŁTA PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki: 150 g ugotowanej białej fasoli, 2 łyżki orzechów nerkowca, 150 g marynowanego czosnku, 5 łyżek oleju, czubata łyżeczka curry, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta soli, łyżka czarnego sezamu.
Fasolkę moczę kilka godzin następnie gotuję, aż będzie lekko rozgotowana. Orzechy prażę na suchej patelni. Następnie miksuję wszystkie składniki razem na jednolitą masę, poza sezamem któy dodają na końcu.
PASTA TOFU Z OLIWKAMI
Składniki: opakowanie tofu naturalnego ok. 180 g, 10-20 oliwek zielonych, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ząbek czosnku.
Tofu, połowę oliwek i przyprawy miksuję na jednolitą masę. Sprawdzam smak jeśli czuje smak oliwek, to nie dodaję więcej, a jeśli smak jest mało wyczuwalny dodaję jeszcze do miksowania kilka oliwek. Resztę kroję drobniutko i wrzucam do masy. Pasta gotowa. SMACZNEGO!
Deser - sybki,prosty...
Miałam ostatnio bardzo zabiegany czas, jak nie przedszkole to terapia z córką, to zajęcia po przedszkolu syna do tego normalne domowe zajęcia. Naszła mnie wtedy ochota na chwilę relaksu, chwilkę tylko dla mnie. Postanowiłam tą chwilkę osłodzić sobie kawą orkiszową z syropem migdałowym i mlekiem oraz deserem. Deser, po lekkim ochłodzeniu prezentował się tak:
by Alex
SŁODKI DESER
Składniki: 2 banany, 1 dojrzałe awokado, 2-3 łyżki karob
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Udekorowałam pestkami granata i schłodziłam w lodówce.
I tyle, razem z chłodzeniem zajęło mi to 25 minut. Rozkosz dla podniebienia - bezcenna.
by Alex
SŁODKI DESER
Składniki: 2 banany, 1 dojrzałe awokado, 2-3 łyżki karob
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Udekorowałam pestkami granata i schłodziłam w lodówce.
I tyle, razem z chłodzeniem zajęło mi to 25 minut. Rozkosz dla podniebienia - bezcenna.
Pieczarki a'la curry
Siedziałam i rozmyślałam nad obiadem, w lodówce składników jak na lekarstwo. Jednak znalazłam w skrytce na podstryszu pieczarki i mleko kokosowe, postanowiłam zrobić eksperyment czyli pieczarki a'la curry. Wyszło z tego niesamowicie pyszne, pachnące przyprawami danie. Myślę, że przypadnie do gustu wszystkim tym, co lubią pieczarki.
by Alex
PIECZARKI A'LA CURRY
Składniki: 1/2 kg pieczarek, puszka mleka kokosowego, 2 cebule, 4 duże ząbki czosnku, kurkuma, curry, garam masala, kumin rzymski, pieprz cayene, sól, sos sojowy, dwa woreczki ryżu jaśminowego.
Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości. W woku podduszam cebulę pokrojoną w piórka, wrzucam pokrojone w nieduże kostki pieczarki i całość duszę kilkanaście minut. Dodaję przyprawy mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki poza pieprzem, jego daję mniej. Wlewam mleko i duszę jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Podaję z ryżem jaśminowym.
Proste, szybkie i sycące.
by Alex
PIECZARKI A'LA CURRY
Składniki: 1/2 kg pieczarek, puszka mleka kokosowego, 2 cebule, 4 duże ząbki czosnku, kurkuma, curry, garam masala, kumin rzymski, pieprz cayene, sól, sos sojowy, dwa woreczki ryżu jaśminowego.
Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości. W woku podduszam cebulę pokrojoną w piórka, wrzucam pokrojone w nieduże kostki pieczarki i całość duszę kilkanaście minut. Dodaję przyprawy mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki poza pieprzem, jego daję mniej. Wlewam mleko i duszę jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Podaję z ryżem jaśminowym.
Proste, szybkie i sycące.
Subskrybuj:
Posty (Atom)