wtorek, 18 lipca 2017

Wakacyjnie i prosto...

Od czterech lat wakacje z dzieciakami i psiakami spędzamy w magicznym miejscu w Gąskach. Miejsce pełne zieleni, ptaków i spokoju. Gdy wjeżdżam do Gąsek moje myślenie o gotowaniu przestawia się na inne tory. Tam, cieszę się spokojem i śpiewem ptaków, szumem morza i pisakiem więc każdy dzień zaczynam od długiego intensywnego marszu z kijami, w drodze powrotnej na straganie kupuję świeże warzywa i owoce, następnie robię szybki i mało skomplikowane śniadanie. Tam wszystko jest prostsze. Oczywiście produkty takie jak tofu czy inne gotowce wegańskie są niedostępne, ale to robię jedną porządną wycieczkę do Koszalina tam kupuję na zapas i tyle. W tym roku w Gąskach bez problemu było mleko roślinne w sklepie więc zmienia się asortyment na lepsze. Nie będę opisywać każdej potrawy bo jak zobaczycie są takie proste, że niektóre nie wymagają komentarzu, przedstawię wszystko razem jako taka moja wakacyjna propozycja dla tych co nie boją się gotowania na wakacjach.

Oto moje proste propozycje wakacyjne:

Pasta z ciecierzycy na chlebie prawie swojskim z dodatkami to tak na sam początek.

                                                                  by Alex

Pasta z ciecierzycy z podduszoną na złoto cebulką.

Kuk kus  z pomidorami, pieczarkami i szczypiorkiem.

                                                                           by Alex

Kus kus  z pieczarkami, bobem i cebulką.

                                                                          by Alex

Podsmażone ziemniaki z pieczarkami, koperkiem i szczypiorkiem

                                                                        by Alex

Grzanka żytnia z bobem i sałatką.

                                                                     by Alex

Nie obyło się oczywiście bez yerba mate.

                                                                          by Alex

Chlebek żytni z pieczonym tofu i pieczarkami.

                                                                        by Alex
W tym roku odkryłam że tofu może smakować w najprostszej formie. Tofu kroiłam na cienkie plastry posypywałam przyprawą grillową i smażyłam na złoto.

Prosta zupa soczewicowo-pomidorowa.

                                                                       by Alex

Pomidory z puszki połączone z czerwoną soczewicą, solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Oczywiście wieczorem trafia się też grill. Tu mamy ziemniaczki z foli, grilowane tofu i sałatkę.

                                                                  by Alex

Tutaj propozycja przypominająca smaki dzieciństwa pieczony na patelni chleb do tego coś nowego czyli pieczone tofu z przyprawą grillową i obowiązkowo sałatka.

                                                                      by Alex

                                                                    by Alex

                                                                            by Alex

Kus kus z pomidorem, bobem, ciecierzycą, tofu cebulą i szczypiorkiem. Obowiązkowo książka i herbatka.


                                                                         by Alex

A oto hit wegański burger pyszna bułka żytnia, smażone tofu, cebula, małosolny ogórek, pomidor, roszponka i sos curry.

                                                                by Alex

Oto składniki burgera

                                                                        by Alex

A oto propozycja grillowa bakłażan z pomidorem i cebulą, cukinia z pomidorem, pieczarka nadziana pastą z bobu.


                                                                   by Alex

Mega kanapka z pieczonym tofu i cukinią.

                                                                 by Alex

                                                                          by Alex

Gulasz z bakłażana, cukinii, cebuli, pomidorów, ciecierzycy i pieczarek.

                                                                    by Alex

Zupa krem z pomidorów i czerwonej soczewicy.

                                                                by Alex

Grill z kukurydzą, cukinią z pomidorem, nadziewanymi pieczarkami jedna nadziana kus kus druga pastą z ciecierzycy.


                                                                 by Alex

Do tych dań używałam soli, pieprzu, ziół prowansalskich, przyprawy do grilla i papryki wędzonej, poza tymi przyprawami gościły również, czosnek, koperek, zielona pietruszka i szczypiorek.

Wszystko szybkie, proste i pyszne. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz