Dawno chlebka tego nie robiłam, choć w sumie powinnam powiedzieć bardzo dawno. Kiedyś często gościł na moim stole, jednak po zachłyśnięciu się chlebem na zakwasie poszedł w odstawkę. A powstał dlatego, że jechałam odwiedzić Przyjaciółkę, której chlebek ten bardzo smakował. A ja zawsze jak jadę do znajomych lubię ich obdarować więc wróciłam do chlebka. Chlebek pachnie cebulą i jest mega prosty do zrobienia.
Chlebek cebulowy
Składniki na dwa chlebki: 1 kg mąki pszennej 50 g drożdży, łyżka soli, 4-5 cebul, 650 ml wody.
Cebulę kroję drobno i podsmażam na patelni.
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie.
W dużej misce mieszam mąkę z solą, dodaję podsmażoną i lekko ostudzoną cebulę i wlewam mieszankę wody i drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielę na dwie części przekładam do keksówek i piekę.
Piekę 20 minut w temperaturze 140 stopni, następnie zwiększam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze ok. 40 minut. Niesamowicie pysznie smakuje z pastą fasolową i ogórkiem kiszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz