wtorek, 3 kwietnia 2018

Święta, święta i już po ...

Każde święta wywołują w nas ludziach szaleństwo zakupów. Nie wiem dlaczego tak jest, że każdy wolny dzień choćby jeden powoduje, że idziemy do sklepu kupujemy żeby nie zabrakło. Mnie to też dopada niestety, bowiem często mam tak, że wtedy, gdy wszystko  zamknięte wtedy właśnie mam smaka na coś. W tym roku postanowiłam zakupy ograniczyć do minimum i dokładnie tak samo podeszłam do gotowania. Ze świętami i gotowaniem mam o tyle problem, że zawsze za dużo robię smakołyków. Nie ma problemu, gdy mają zjawić się goście, gorzej gdy gości brak. Tak więc w tym roku przygotowałam tyle, aby nie musieć przez trzy dni stać w kuchni, chciałam, aby aktywność w kuchni przez te dni ograniczała się jedynie do wyciągania z lodówki. I wiecie co? UDAŁO SIĘ! Został jedynie chrzan i trochę pasztetu oraz trzy kawałki piernika do dzisiejszej kawy. A zrobiłam takie oto smakołyki.

Galaretka warzywna czyli dobry bulion warzywny z dodatkiem agaru (na 1 litr wywaru 10 g agaru) jako dodatki można użyć wszelkich pyszności. Ja w jednaj dodałam zawijasy z wege szynki nadzianej pastą a'la jajeczną, druga galaretka to kukurydza, groszek, wędlina wege, tofu wędzone, marchewka, szczypiorek. 

                                                                        by Alex

                                                                          by Alex

Pasztet jaglany z warzywami

Pasztet powstał z ugotowania szklanki suchej kaszy jaglanej. Po przestudzeniu zmiksowała ją, aby łatwiej się kleiła. Do niej dodałam płatki drożdżowe, zieloną pietruszkę, sól, pieprz, paprykę wędzoną, czosnek oraz podduszone starte warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por - całość zapiekłam w keksówce ok 1 godzinę.


                                                                            by Alex

Pasty i dodatki

Ćwikła z chrzanem - upieczone buraki w piecu state na tarce o drobnych oczkach, następnie wymieszane z solą pieprzem i chrzanem.

Chrzan to starty korzeń przelany wrzątkiem doprawiony solą, pieprzem.

Pasta a'la jajeczna to tofu zmiksowane z ciecierzycą z dodatkiem wege majonezu, kurkumy, czarnej soli i pieprzu.

Pasta z fasoli - najprostsza jaka może być czyli zmiksowana fasola z dodatkiem podsmażonej cebuli, soli, pieprzu i majeranku.


                                                                          by Alex

Żurek w moim wydaniu to wywar jarzynowy do którego wrzucam mocno podsmażone pieczarki. Całość gotuję z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Po tym jak zmiękną pieczarki dodaję żurek i po chwili gotowania gotowe go jedzenia.


 
Chleb pszenny graham

Chlebek to chleb na zakwasie z czarnuszką i ziarnami z mojego najprostszego przepisu czyli 500 g mąki pszennej graham, 150 g zakwasu żytniego, 2 łyżeczki soli, łyżeczka czarnuszki, słonecznik, pestki dyni i siemię lniane.

                                                                         by Alex

To talerz dla Synka mojego czyli ser żółty, wędlina i serek typu białego wszystko wegańskie.

                                                                          by Alex

Jajka wegańskie

Czyli szklanka mleka zagotowana z łyżeczką agaru i dodatkiem soi czarnej. Najlepiej użyć ryżowego białka wtedy są białe ja miałam jedynie sojowe więc nie są czysto białe. Ale pachniały jajkiem niesamowicie dzięki soli czarnej. Rolę żółtka spełniła pasta a'la jajeczna.



Pomidorowy piernik Jadłonimi.

Nie rozumiałam szału na ten piernik do momentu gdy po raz pierwszy go zrobiłam. Jest pyszny, wilgotny, prosty i mega  fajnym dodatkiem słodkim do kawy.
Przepis tutaj: http://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/

                                                              by Alex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz