Trochę mnie przeraził fakt iż ostatnio nie mam czasu nawet na pisanie. Gotuję wiadomo, zdjęcia robię, ale nie mam czasu na dzielenie się pomysłami. Więc dzisiaj postanowiłam nadrobić nieco zaległości i zacznę od wspaniałych pulpecików, które powstały jako opcja obiadowa na spotkanie z przyjaciółmi. Wyszły niesamowicie pyszne i delikatne, a sos paprykowo-pomidorowy dopełnił dzieła.
by Alex
PULPECIKI Z TOFU
Składniki: kostka tofu naturalnego, kilka suszonych pomidorów z zalewy, zioła prowansalskie, płatki drożdżowe, ok łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, zielona pietruszka.
Tofu miksuję blenderem na gładką masę razem z pomidorami, następnie do masy dodaję resztę składników poza mąką. Mieszam razem i sprawdzam czy nie brakuje przypraw. Doprawiam i dodaję po troszku mąkę. Mąkę dodaję powoli partiami ponieważ czasem trzeba dać mniej mąki czasem więcej wszystko zależy od tofu i jego wilgotności. Po uformowaniu kulek smażę je na złoto na patelni.
Sos to połączenie lutenicy i pomidorów z puszki doprawione jedynie solą, pieprzem i ząbkiem lub dwoma czosnku.
Bardzo lubię pulpeciki z tofu jako dodatek do spaghetti. Nigdy nie dodaje mąki i też się trzymają :)Polecam.
OdpowiedzUsuń