sobota, 2 grudnia 2017

Pulpeciki z tofu

Trochę mnie przeraził fakt iż ostatnio nie mam czasu nawet na pisanie. Gotuję wiadomo, zdjęcia robię, ale nie mam czasu na dzielenie się pomysłami. Więc dzisiaj postanowiłam nadrobić nieco zaległości i zacznę od wspaniałych pulpecików, które powstały jako opcja obiadowa na spotkanie z przyjaciółmi. Wyszły niesamowicie pyszne i delikatne, a sos paprykowo-pomidorowy dopełnił dzieła.

                                                                     by Alex

PULPECIKI Z TOFU

Składniki: kostka tofu naturalnego, kilka suszonych pomidorów z zalewy, zioła prowansalskie, płatki drożdżowe, ok łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Tofu miksuję blenderem na gładką masę razem z pomidorami, następnie do masy dodaję resztę składników poza mąką. Mieszam razem i sprawdzam czy nie brakuje przypraw. Doprawiam i dodaję po troszku mąkę. Mąkę dodaję powoli partiami ponieważ czasem trzeba dać mniej mąki czasem więcej wszystko zależy od tofu i jego wilgotności. Po uformowaniu kulek smażę je na złoto na patelni.

Sos to połączenie lutenicy i pomidorów z puszki doprawione jedynie solą, pieprzem i ząbkiem lub dwoma czosnku.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię pulpeciki z tofu jako dodatek do spaghetti. Nigdy nie dodaje mąki i też się trzymają :)Polecam.

    OdpowiedzUsuń