sobota, 4 maja 2019

Pierożki inaczej

Dzisiaj postanowiłam zrobić pierożki w innym wydaniu. Pierogi już piekłam, gotowałam, robilam różne farsze od wegańskich ruskich po pyszne dyniowe. Dzisiaj przyszedł przyszedł czas na pierożki na parze z nadzieniem z tofu.

                                     by Alex

                                   by Alex

by Alex

Pyszne delikatne ciasto, nadzienie lekko ostre do tego sos chili słodki i sos sojowy prosto i SMACZNIE. 

NADZIENIE: kostka tofu wędzonego, parę liści kapusty pekińskiej, kilka pieczarek, marchewka, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, papryka wędzona, czarny sezam.

Wszystkie składniki farszu drobno pokroiłam i poddusiłam na patelni doprawiłam i odstawiam do ostygniecia. 

CIASTO: 250 g mąki, 3/4 szklanki gorącej wody, pół łyżeczki soli, łyżka oleju.

Ciasto zagnieść dokładnie, aby było miękkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min. Następnie walkować na ok 3 mm. Szklanką wyciskałam okręgi i nadziewałam. Następnie gotowałam ok 15 minut w parowarze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz