wtorek, 17 października 2017

Mój wegański śląski obiad

Mieszkam na Śląsku kocham Śląsk. Niestety Śląska kuchnia w dużej mierze składa się z mięsa i mięsnych przetworów. Dlatego ja staram się przekładać je ma wegańskie wersje. I tak właśnie było z tym obiadem. Typowa propozycja obiadowa w wegańskim wydaniu.

                                                                          by Alex

Kluski śląskie, sos pieczarkowy, tofu pieczone i kapusta z grochem i grzybami.  Kapusta znaleziona na dole w zamrażalniku czyli kapusta podsmażona z gotowanym grochem i grzybami, sos to pieczarki podduszone następnie zalane wege bulionem doprawione solą, pieprzem i dużą ilością świeżego koperku. A tofu to kawałek tofu obtoczony w mące kukurydzianej i podsmażone na złoto.

                                                                       by Alex

Żurek z grzybami i smażoną cebulką. Cebulę podsmażam na złoto, następnie obsmażam grzyby wszystko to wrzucam do warzywnego wywaru gotuję z czosnkiem do miękkości wrzuconych następnie ziemniaków. Gdy są Już miękkie dodaję żurek i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz